Megtámadták az M1 híradójának műsorvezetőjét

Borsa Miklós ÉPÜLET műsorvezető stúdió Budapest, 2011. április 4.
Borsa Miklós, a Duna Televízió Híradó műsorvezetője a 4-es stúdióban, a Kunigunda utcai MTV-székházban április 3-án. Összevonták a Magyar Televízió és a Duna Televízió hírműsorainak gyártás
Budapest, 2011. április 4. Borsa Miklós, a Duna Televízió Híradó műsorvezetője a 4-es stúdióban, a Kunigunda utcai MTV-székházban április 3-án. Összevonták a Magyar Televízió és a Duna Televízió hírműsorainak gyártását, és egy helyszínről, az MTV Kunigunda utcai gyártóbázisáról sugározzák a híradókat, amelyek megtartják eddigi arculatukat. A két hírműsorban lesznek olyan tudósítások is, amelyeket egy közös stáb fog készíteni. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Az Origo értesülése szerint megtámadták az új közszolgálati hírcsatorna műsorvezetőjét, Borsa Miklóst. Úgy tudjuk, a veszprémi kórházban látták el a sérüléseit.
Vágólapra másolva!

Az Origo értesülése szerint a híradóst Balatonfüreden támadták meg szombat éjjel. Úgy tudjuk, hogy arcon ütötték, legalábbis így fogalmazott az Origónak a kórház egyik vezetője, aki név nélkül azt is elmondta, hogy konkrét betegről nem adhat felvilágosítást, de aznap este egy férfit zúzódásos sérülések miatt láttak el.

Borsa Miklós, az M1 híradójának műsorvezetője Forrás: MTI/Kollányi Péter

Beugrottak helyette

Információink szerint Borsa Miklósnak kellett volna vezetni hétfő este a fél 8-as híradót, de az atrocitás miatt Németh Balázs ugrott be helyette. Kerestük Borsa Miklóst, aki csak annyit közölt, hogy köszöni az érdeklődést, de szabadságon van.

„Most hazudj!” – ezt ordították

A közszolgálati televízióban az esetről úgy fogalmaztak: „Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy a munkánk miatt fizikai bántalmazás érhet bennünket, de természetesen az M1 valamennyi munkatársa a történtek ellenére is tovább végzi feladatát.” Az is elhangzott az adásban, hogy először azt kérdezték Borsa Miklóstól, ő mondja-e a híreket, majd rárontottak, ütötték, és közben azt ordították neki: „Most hazudj!”

Még nem tud műsort vezetni

A műsorvezető a köztévé megfogalmazása szerint a történtekhez képest jól van, de nincs olyan állapotban, hogy műsort tudjon vezetni, otthonában gyógyul. Mint a rendőrségtől az Origo megtudta, hozzájuk nem érkezett bejelentés a szombat éjjel Balatonfüreden történt bántalmazásáról.

Dulakodás az Astoriánál

Más magyar riporterrel, tévéssel is történt már hasonló eset. A Kettős mérce nevű portál videoriporterét idén, 2015. március 15-én verték meg egy rendezvényen.

Dulakodás az Astoriánál Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kökényesi Gábort a Múzeumkertnél ütötte meg az egyik résztvevő, miután az újságíró felvételt készített róla. A riporter magánvádas eljárást indított a történtek miatt.

Megtámadták a Hír TV stábját

2014. október 26-án a tüntetők az eseményről élőben tudósító Hír TV munkatársait támadták meg, és megrongálták a berendezéseket, ami miatt meg kellett szakítani a rendkívüli híradást. A Hír TV feljelentést tett a stábját ért támadás miatt a rendőrségen.

2007-ben a lakásának mélygarázsában támadták meg Csintalan Sándort, akkor négy férfi ólmosbotokkal rontott rá a Hír Televízió műsorvezetőjére, aki súlyos sérüléseket szenvedett a kezén és a fején is. A sérültet kórházban kellett ápolni.

Meglökte a pénzügyminiszter

A Hír TV egy másik munkatársával nem történt ilyen súlyos eset, csupán az egykori pénzügyminiszter, Veres János lökte neki egy kameraállványnak, amikor korábbi üzlettársáról, a börtönbüntetését töltő Kabai Károlyról kérdezték. A csatorna szerint azonban a lökés nem volt véletlen, az eset kapcsán arról is beszámoltak, hogy a politikus korábban „belefejelt” a kamerájukba.

Betörték a kocsija ablakát

Helyi tévék munkatársai is kerülhetnek veszélybe, a Halas TV-nek forgató Pozsgai Ákos is így járt, amikor a pirtói illegális szemétlerakó ügyének járt utána. Az éppen ott tartózkodók rátámadták, betörték a kocsija ablakát, és a felvételt követelték, mire a riporter menekülőre fogta a dolgot. Az ügy pikantériája, hogy a rendőrség őt is számon kérte, mivel a videón az is látszott, hogy a biztonsági öv becsatolása nélkül vezet, és nem kihangosítón keresztül próbál segítséget kérni.

Majdnem megfojtották

Külföldön is előfordul, hogy a munkájukat végző tévéseket komolyabb atrocitás éri. A San Diegó-i székhelyű XETV oknyomozó riportere, John Mattes például akkor járt pórul, amikor belenyúlt egy ingatlancsalási ügybe. A fő gyanúsított nekiugrott, hogy megfojtsa, a felesége pedig az operatőrnek kiabált, szidva a médiát:

Erőszak a Tahrír téren

Kiélezett helyzetben könnyen pórul járhat a legedzettebb riporter is, amint azt Lara Logan esete is bizonyítja: ő a CBS-nek tudósított az arab tavaszról, amikor az egyiptomi Tahrír téren a dühöngő tömeg elkezdte ütlegelni őt, sőt szexuálisan is bántalmazták. Az esetről itt írtunk korábban.