Orbánnal kezelni szerencsét hoz

Zalaegerszeg, Orbán Viktor
Orbán Viktor Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatót a Modern Városok projekt 3. Zalaegerszegi projekttel kapcsolatban
Vágólapra másolva!
Zalaegerszegen járt Orbán Viktor, hogy a város fejlődését biztosító szerződést írjon alá. Lázár János is elkísérte, a kormányfő pedig elvegyült a nép között. Azt is mondta, nem érzi magát felelősnek a Jobbik erősödéséért. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor és Lázár János személyesen ment le Zalaegerszegre, hogy aláírják a kormány és az önkormányzat közötti megállapodást a város fejlesztéseiről. A szerződést bejelentő sajtótájékoztató előtt híre ment, hogy a miniszterelnök kimegy a főtérre lekezelni az utca emberével.

A hírre 150-200 fős tömeg gyűlt össze. Volt aki kiöltözött az alkalomra, volt aki nem. A kellemes melegben az emberek a gyerek karateórájáról és a szomszéd agyvérzéséről társalogtak. Sokféle ember állt a közöttük.

Az elégedett

"Ez az első kormány, amivel elégedett vagyok" - mondta egy jól öltözött úr. Szerinte a magyarok gazdasági teljesítményét az egész világon elismerik.

150-200 fős tömeg gyűlt össze Fotó: Polyak Attila - Origo

A Jobbik tapolcai győzelmében nincs semmi meglepő. Természetes, hogy egy párt szavazókat veszít, amikor kormányon van. Kormányozni népszerűtlen feladat. Ellenzékben sokkal könnyebb.

A külpolitikai elemző

Van, aki szerint már csak azért is fontos egy ilyen erőteljes politikus, mint Orbán Viktor, mert zavaros időket élünk a nemzetközi politikában.

Sokféle ember állt a tömegben Fotó: Polyak Attila - Origo

"Maga szerint mit szól Izrael ahhoz, hogy Obama lepaktált Iránnal? Amúgy meg, a múltkor láttam a Hír TV-ben, hogy Amerika egyik leggazdagabb embere szerint a kapitalizmus halálra van ítélve."

Az érdektelenek

Két tucat tizenéves is volt a téren, de ők csak azért álltak meg, hogy megnézzék mi lesz. "Ja, az Orbán? Biztos a pénzért jött!" - mondja az egyikük. "Milyen pénzért?" - kérdezzük, de nem felel. Egy ősz házaspár is nézelődött, de ők is csak kíváncsiságból. Már nem érdekli őket a politika. "Nyugdíjasok vagyunk, túl vagyunk rajta" - mondják.

Az elégedetlen

"Én fideszes vagyok, de most nem vagyok megelégedve" - mondta egy kutyát sétáltató úr, aki a gáziparban dolgozik, így több rálátása van az ország energetikai ügyeire, mint a többségnek. "A Quaestor ügy és néhány fideszes sztársága miatt ingott meg a bizalmam" - mondja.

Sajtótájékoztatóra várva Fotó: Polyak Attila - Origo

Szerinte a keleti nyitással nincs baj, mert az nem feltétlenül jelent nyugati zárást. Az oroszokhoz érdemes közeledni, mert értenek az energetikához.

A hívő

"Egy gerinces ember. Olyan politikus, akiből százévente egy születik. Persze az emberek gyorsan elfelejtik, mennyi mindent tett értük" - mondta egy hölgy. Ők végül nem jutottak oda Orbán Viktorhoz, de Lázár János szóba elegyedett velük, és megkérdezte, hogy érzik magukat. "Jól? Annál jobb kampány nem is kell nekünk, mint hogy önök jól vannak" - mondja Lázár.

Megjött Orbán

Négy óra előtt öt perccel Orbán kijött, és egyenest az emberek közé sétált, persze öt biztonsági őr gyűrűjében, akik nem egyszer a klasszikus sün formációban védelmezték őt.

Megérkezett a miniszterelnök Fotó: Polyak Attila - Origo

Az emberek kezet fogtak a miniszterelnökkel, mindenki mondhatott egy két mondatot neki, és még egy rövid választ is kaptak. Nehéz volt odaférkőzni, így a körben állók nagy része hiába hegyezte a fülét. Mindennek a tetejében még egy mentőautó szirénája is felharsant és jó egy percig teljesen elnyomott minden beszélgetést. "Direkt csinálják" - mondja egy úr a feleségének dühösen.

Szerencsét hoz Fotó: Polyak Attila - Origo

Egy sokgyerekes család is ott mozgolódott. "Le kell kezelni az Orbánnal. Szerencsét hoz" - mondja az anyuka.

Bekapcsolódni a vérkeringésbe

Orbán Viktor és Balaicz Zoltán polgármester meséltek egy-két anekdotát a régi szép időkről, de gyorsan témát váltottak, mert "a magyar politika mostani sebessége nem ad időt a sztorizgatásra". Elmondták, a most aláírt szerződés lényege, hogy a várost és a térséget vonzóvá tegyék a nagybefektetők számára.

A kormányfő és Balaicz Zoltán polgármester Fotó: Polyak Attila - Origo

Ennek legfontosabb eleme, hogy a kormány segít, hogy Zalaegerszeget becsatlakoztassák Magyarország 2X2 sávos vérkeringésébe. Emellett beszállnak a gazdaságot támogató infrastruktúra fejlesztésébe, a vállalkozásokat támogató inkubátorházakba, és a duális szakképzés pénzelésébe is.

Vissza a régi szintre

Orbán szerint Zalaegerszeg nem szorult mindig segítségre. 2002-ben például sokkal alacsonyabb volt itt a munkanélküliség, mint az ország többi részén. A térség jó úton járt. 2002-ben azonban rosszra fordultak a dolgok, majd 2008-ban jött a válság.

A város nem szorult mindig segítségre Fotó: Polyak Attila - Origo

A miniszterelnök szerint Zalaegerszeg továbbra is szép város, és továbbra is dolgos emberek lakják, de saját erőből nincs ereje visszatérni a régi szintre. A kormány most ehhez nyújt nekik segítséget. A cél nem kevesebb, mint a teljes foglalkoztatottság elérése.

"A Jobbikot a nép akarja"

Egy kérdésre válaszolva Orbán elmondta, a Jobbik megerősödése a nép akaratát mutatja.

Elmondta, mit gondol a Jobbikról Fotó: Polyak Attila - Origo

Nem érzi felelősnek saját magát azért, mert a szélsőséges párt ott van a Fidesz sarkában. Szerinte tiszteletben kell tartani a választók akaratát, és ő meg is teszi ezt.