Újra bíróság előtt a romagyilkosságok elkövetői

Romagyilkosságok
Budapest, 2015. április 15. Csontos István negyedrendű vádlottat (k) kísérik be a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok másodfokú büntetőperére a Fővárosi Ítélőtáblán 2015. április 15-én, az első tárgyalási napon. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla budapesti épülete előtt folyamatos rendőri jelenlét, bent szigorú biztonsági ellenőrzések közepette kezdődött szerdán a romagyilkosságok vádlottjainak másodfokú büntetőpere. A korábbi, elsőfokú perben három vádlott tényleges életfogytiglant kapott, a negyedik pedig 13 év fegyházat.
Vágólapra másolva!

Többórás iratismertetés

A négy vádlottat a büntetés-végrehajtás maszkos őrei vezetőszáron, lábbilincsben vezették be a tárgyalóterembe, ahol az újságírókon kívül szinte senki nem tartózkodott – az áldozatok hozzátartozói sem voltak jelen.

Csontos István negyedrendű vádlott a másodfokú tárgyaláson Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiss Árpád elsőrendű és Csontos István negyedrendű vádlottak unottan néztek maguk elé, miközben bevezették őket a táblabíróság dísztermébe, Kiss István másodrendű vádlottnak még mosolyogni is volt kedve, Pető Zsolt harmadrendű vádlott azonban szúrósan mérte végig a tucatnyi operatőrt és fotóst.

A másodfokú per tárgyalóterme Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A többórás iratismertetés közben a teremben többen is elaludtak, csak a vádlottakra vigyázó őrök óránkénti váltása tette kissé mozgalmassá a tárgyalást. A per pénteken folytatódik.

Öltek, gyújtogattak

A vád szerint hárman követték el 7 évvel ezelőtt a cigányok elleni gyilkosság- és támadássorozatot.

Nagycsécsen 2008-ban két embert lelőttek, Molotov-koktélt dobtak két házra Forrás: MTI/Vajda János

Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt 2008 és 2009 között összesen kilenc helyszínen támadtak Molotov-koktélokkal és fegyverekkel romák házaira.

  • 2008. július 21-én Galgagyörkön,
  • augusztus 8-án Piricsén,
  • szeptember 5-én Nyíradonyban,
  • szeptember 29-én Tarnabodon,
  • november 3-án Nagycsécsen,
  • december 15-én Alsózsolcán,
  • 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön,
  • április 22-én Tiszalökön,
  • augusztus 3-án Kislétán történtek támadások.
Tatárszentgyörgyön 2009-ben megöltek egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A sofőr vallott

A halálosztag negyedik tagja, a később társaira és magára is terhelően valló Csontos István sofőrként vett részt a két utolsó támadásban. A bűncselekmények során hat ember, köztük egy ötéves tatárszentgyörgyi kisfiú meghalt, öten súlyosan megsebesültek.

Kislétán temetik a 45 éves Balogh Máriát 2009-ben Forrás: MTI/Balázs Attila

Átlagos radikálisok voltak

A tettesek a támadások előtt átlagosnak mondható életvitelt folytattak, közülük csak egyikük, a cukrászként dolgozó Pető Zsolt volt korábban büntetve garázdaságért. A négytagú társaság közül eleinte ő és Kiss István vallott szélsőséges nemzetiszocialista eszméket, de haragudott a romákra a zenész Kiss Árpád is, egy korábbi konfliktusa miatt – ő vetette fel először a kétezres évek elején, hogy tettleg kell fellépni a cigányság ellen.

Felkészült gyilkosokká váltak

Az elkövetők alaposan felkészültek a merényletekre, bár állításuk szerint nem akartak embert ölni: térképet, éjjellátó készüléket, adóvevőket használtak, menekülési útvonalakat terveztek. Folyamatosan cserélgették telefonjaik SIM-kártyáit is, hogy elkerüljék a lehallgatást.

2009. augusztus 3. Halottszállító autó érkezik a kislétai áldozatért Forrás: MTI/Beregszászi János

A Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott. A vádlottak közül csak Csontos tett beismerő vallomást, a többiek tagadták a gyilkosságokat.

Bakik sorozata

A rendőrség sokáig nem találta az elkövetőket, hiába ígértek 100 millió forintot a nyomravezetőnek. Az ügy felgöngyölítését nehezítették a sorozatos eljárási hibák és mulasztások is: volt olyan bűnügyi helyszín, ahol a rendőrök nem dokumentálták a házkutatást, másutt összetaposták, szemtanúk szerint összevizelték a nyomokat.

2009. február 23. Rendőrök, tűzoltók és tűzvizsgálók a felgyújtott tatárszentgyörgyi háznál Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Mulasztott az ügyben a Katonai Biztonsági Hivatal is, hiszen korábbi főigazgatója és helyettese nem jelezte a nyomozásban illetékes szerveknek, hogy az egyik vádlott, Csontos István a KBH titkos kapcsolata volt. A vádlott tartótisztje ráadásul hamisan tanúzott ügyében, amiért fel is jelentették.

Fegyelmi a bírónak

Az első fokon eljárt bírói tanács elnöke ellen fegyelmi eljárás folyt, mert a jogszabályban előírt legfeljebb hatvan nap helyett közel egy évbe telt, míg a 880 oldalas ítéletet összegezte.

Ítélethirdetés 2013-ban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az ügy tárgyalása amiatt is csúszott, hogy Varga Zoltánt, a harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét kizárták a büntetőperből, mert kiderült, hogy korábban az ügyvéd apja is eljárt az ügyben.