Még vizsgálja az ügyészség az OKF-es álláshalmozókat

Pintér Sándor Tollár Tibor Bakondi György
Tollár Tibor kinevezése Bakondi György búcsúztatója Pintér Sándor belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Tovább vizsgálja az ügyészség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőinek álláshalmozását: feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd csak ezután döntenek arról, indítanak-e nyomozást. Érintett a csütörtöktől hivatalba lépő új főigazgató, Tollár Tibor is.
Vágólapra másolva!

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Árok Kornél bejelentése ügyében, amely több katasztrófavédelmi vezető esetében az összeférhetetlenség gyanúját vetette fel - mondta az Origo érdeklődésére a nyomozó hatóság szóvivője.

Ebből még bármi lehet

Nem zárta még le az ügyészség az OKF-es vezetők ügyének vizsgálatát, a feljelentéskiegészítés további adatok beszerzését jelenti - mondta Nagy Andrea. A szóvivő hozzátette: a feljelentéskiegészítés határideje 15 nap, ami egyszer 15 nappal meghosszabbítható.

Tollár Tibor lett Bakondi György utódja a katasztrófavédelmi szervezet élén Fotó: Bielik István - Origo

Az április 10-én Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezetős bejelentése alapján vizsgálódó ügyészségnek a feljelentés-kiegészítés határidejének lejártával döntenie kell arról, elrendeli-e a nyomozást, vagy elutasítja a bejelentést és nem indul eljárás.

Összeférhetetlenség a gyanú

Árok Kornél azután tett bejelentést, hogy a Lánglovagok portál megírta: a tűzoltógépjárművek javításával, felújításával is foglalkozó BM Heros Zrt. igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában az OKF több vezetője a rájuk érvényes szolgálati törvénnyel ellentétesen vállalhatott munkát.

Tisztségviselők havi juttatása a BM Heros Zrt.-nél:

Név Beosztás Tisztség Bruttó jövedelem
Tollár Tibor vezérőrnagy, főigazgató-helyettes igazgatósági elnök 150 ezer
Bérczi László dandártábornok, főfelügyelő igazgatósági tag 100 ezer
Hrabovszky Pál ezredes, műszaki főosztályvezető igazgatóság tag 100 ezer
Halcsák József ezredes, revizori főosztályvezető felügyelőbizottsági tag 70 ezer
Mecsei Judit ezredes, ellenőrzési szolgálatvezető felügyelőbizottsági tag 70 ezer

Árok Kornél bejelentése szerint az összeférhetetlenség mellett "hamis magánokirat felhasználása vagy közokirat-hamisítás gyanúja is felmerül, hiszen az érintettek olyan tartalmú elfogadó nyilatkozatot tettek, amelyben azt állították, hogy velük szemben nem áll fenn összeférhetetlenség".

Csak oktathatnak, publikálhatnak

Az állami tulajdonú BM Heros Zrt. tulajdonosi jogait az OKF gyakorolja, ám a szolgálati törvény szerint a katasztrófavédelem vezető beosztású dolgozója a tudományos, oktatói és művészeti, szellemi tevékenység és a nevelőszülői jogviszony kivételével nem létesíthet munkavégzéssel járó jogviszonyt.

A BM Heros Zrt. állami cég, tulajdonosi jogait pedig az OKF gyakorolja Forrás: Origo

Ha az érintett vezetők az előírásoknak megfelelően kérvényezték is munkáltatójuknál, hogy munkaviszonyt létesíthessenek, kérelmüket el kellett volna utasítani. Kérdéses, hogy a vezetők hogyan tehetett olyan nyilatkozatot a cégbíróságnál, miszerint tisztségük elvállalása nem összeférhetetlen.

Bakondi utódja is érintett

Az ügyben érintett Tollár Tibor, az OKF jelenlegi főigazgató-helyettese is, aki csütörtöktől veszi át a katasztrófavédelmi szervezet irányítását az április 15-ével nyugdíjba vonuló eddigi főigazgatótól, Bakondi György dandártábornoktól.

Bakondi György magas kitüntetést kapott Pintér Sándor belügyminisztertől Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo is beszámolt róla, hogy kedden ünnepélyes állománygyűlésen búcsúztatták el az OKF-nél Bakondit - aki megkapta Pintér Sándor belügyminisztertől a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést -, egyúttal bemutatták utódját, Tollár Tibort.

Tollár Tibor, Pintér Sándor és Bakondi György az állománygyűlésen Fotó: Bielik István - Origo

Az állománygyűlésen az Origo megtudta azt is: bár az eddigi, hivatalos belügyminisztériumi magyarázat szerint az OKF-es és a Heros Zrt.-s posztok nem összeférhetetlenek, április 10-i hatállyal Tollár Tibor mégis lemondott a Herosnál betöltött igazgatósági elnöki posztról.

Törvényt módosítottak volna

Az Origo számolt be arról is, hogy a múlt héten az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága olyan összegző módosító javaslatot nyújtott be a szolgálati törvényhez, amely a hivatásos állomány vezetőit érintően kiterjesztette volna a főálláson kívüli egyéb munkaviszony létesítésének lehetőségeit.

A tervezet megnyitotta volna a lehetőséget az előtt, hogy a rendvédelmi szervek állományának vezető beosztású tagjai is gazdasági társaságok vezető tisztségviselői lehessenek. A bizottsági ülésén az MSZP-s Harangozó Tamás élesen kritizálta a tervezett módosítást. Ezzel meggyőzhette a kormánypárti többséget is, mert az összegző módosító javaslat vonatkozó részét mégsem módosították így.