Elegük van, ezért Orbánhoz fordulnak a kórházi beszállítók

Vágólapra másolva!
Hiába jelezték előre a bajt, és hiába írtak korábban levelet javaslataikkal Balog Zoltánnak és Zombor Gábornak, még csak választ sem kaptak az orvostechnikai beszállító cégek, pedig tízmilliárd forintokkal tartozik feléjük az állam. A helyzet mielőbbi megoldása érdekében most Orbán Viktorhoz fordultak a szektort képviselő érdekvédelmi szerevezetek.
Vágólapra másolva!

A kormányfő segítségét kéri az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), valamint az Orvostechnikai Szövetség (OSZ). Azt kérik Orbán Viktortól, hogy tegyen lépéseket a kórházi adósságok rendezése érdekében - olvasható a két szervezet Origónak eljuttatott közleményében. Mint írják,

Veszélyben a betegellátás

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a kormány április 1-jétől ígérte a kamatokkal és egyéb költségekkel mostanra 90 milliárdosra duzzadt kórházi adósságok konszolidációját, de még mindig nem indult el a tartozások kifizetése.

Zombor Gábor kidolgozott ugyan egy koncepciót, de azt a Miniszterelnökség visszadobta Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hiába írtak akkor javaslataikkal levelet Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének, valamint Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárnak, válaszra azóta sem méltatták őket.

Ahogyan arról az Origo beszámolt, súlyos gondokat okozhat a kórházi adósság további növekedése. Ráadásul, nemcsak a kórházak adósságának átvállalása késik, hanem az intézményi struktúra átalakítása is, amitől pedig az adósságspirál megállítását reméli a kormány. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár kidolgozott ugyan egy koncepciót, ám azt a Miniszterelnökség visszadobta, ezért nem tárgyalta múlt héten a kormány. Úgy tudjuk, egyesek lemondatnák az államtitkárt, de ő nem akar távozni.