Az Origo cikke nyomán ítélték el a holokamuzó nőt

Vágólapra másolva!
Holokauszttagadás miatt gyorsított eljárásban marasztalt el jogerősen egy 61 éves helybéli nőt csütörtökön a Szegedi Járásbíróság.
Vágólapra másolva!

A bíróság a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért másfél évre elrendelte a nő próbára bocsátását és pártfogói felügyeletét. A bíróság különös magatartási szabályként előírta a vádlottnak, hogy látogasson el Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, és az ott látottakról számoljon be pártfogójának.

Az Origo cikkéhez kommentelt

Az Origo 2014. november 21-én írt arról, hogy Budapestre látogatott az egykori auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokának unokája. Az íráshoz a vádlott az egyik közösségi oldalon olyan tartalmú hozzászólást fűzött, amellyel kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét, illetőleg hazugságként állította be azt. Utalt arra is, hogy mi köze van az unokának a nagyapja tetteihez. A cikket áskálódásnak nevezte, és felháborodását fejezte ki miatta. A nő hozzászólásában a "holokamu" kifejezést és a "különben is, ha igaz is" fordulatot használta.

Beismerte

A Tett és Védelem Alapítvány feljelentése alapján indult eljárásban a vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, és a bíróság előtt is úgy fogalmazott, nem állt szándékában megsérteni senkit. A büntetlen előéletű nő a civil szervezetnek bocsánatkérő levelet is írt.

Nem kapott büntetést

Kemenes Krisztián bíró az ítélet indoklása során kifejtette, nem lehetett kérdéses a vádlott bűnösségének megállapítása. Az enyhítő körülményekre – különösen a vádlott beismerésére és bocsánatkérésére - való tekintettel azonban nem látta szükségesnek büntetés kiszabását. A Tett és Védelem Alapítvány üdvözölte a bíróság döntését. Mivel az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott tudomásul vette, így az jogerős.