A McDonald's zsebében turkál Szanyi Tibor

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor, MSZP
Vágólapra másolva!
Egymilliárd eurót kér számon a McDonald's-on Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő, aki szerint az Európai Bizottságnak vizsgálnia kellene a gyorsétteremlánc adózási gyakorlatát. 
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot követel az Európai Bizottságtól Szanyi Tibor az Európai Parlament adóügyi különbizottságának (TAXE) magyar póttagja. A szocialista EP-képviselő a McDonald's európai adózási gyakorlatát kifogásolta.

Szanyi Tibor a gyorsétteremlánc adózási gyakorlatát vizsgáltatná Fotó: Bielik István - Origo

Egy friss, az adóügyi különbizottságnak pénteken bemutatott tanulmány szerint ugyanis a McDonald's 3,7 milliárd eurónyi nyereséget utalt át luxembourgi leányvállalatának 2009 és 2013 között, és mindössze 16 millió euró adót fizetett. Ezzel az EU tagállamok mintegy 1 milliárd euró adóbevételtől estek el.

"Amennyiben az Európai Bizottság vizsgálata megerősíti a tanulmány állításait, akkor a McDonald's adózási modellje egyértelműen elfogadhatatlan, az átlag adófizető arcul csapása" - állapította meg Szanyi. Hozzátette:

Szanyi Tibor az Origónak azt mondta: ez az adóelkerülési gyakorlat sajnos legális. Úgy vélte, ha az ilyen nagy cégek annyi energiát fektettek volna abba, hogy a magyar kormányt rászorítsák a 27 százalékos áfa csökkentésére, mint amennyit a saját adócsökkentésükre fordítottak, mindenki boldogabb lenne.