Szélsőségesek és rendőrségi razzia Csókakőn

Vágólapra másolva!
Mintegy 20-25 ember vesz részt a Fejér megyei Csókakőn egy Facebookon szerveződött születésnapi túrán - a dátum, április 18-a Adolf Hitler április 20-i születésnapjához esik igen közel. A rendőrség éppen most tart a környéken fokozott ellenőrzést, de jogsértést nem tapasztaltak.
Vágólapra másolva!

A "Vértesalja Gyermekei" nevű Facebook-csoport jelképe kísértetiesen hasonlít a hungarista mozgalom nyilaskeresztjére - hívta fel már a túra előtt a figyelmet a Munkáspárt 2006 elnöke. Vajnai Attila állampolgári bejelentést is tett a rendőrségen, mondván: felmerül a tiltott önkényuralmi jelkép használatának gyanúja. Egyúttal kérte a hatóságot, hogy akadályozza meg a túrát, ahogy azt a pécsi rendőrök is tették 2013-ban: akkor még a rendezvény megkezdése előtt mindenkit előállítottak.

Nem történt jogsértés

A rendezvény ugyan nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá - csak néhány civil indult túrázni szombaton -, a Fejér megyei rendőrök mindenesetre figyelnek. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Horváth Diána az Origónak azt mondta, hogy a "közrend és közbiztonság fenntartása érdekében" a móri rendőrkapitányság vezetője szombaton 7 és 19 óra között fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el.

A csókakői rendezvényen az Origo információi szerint mintegy 20-25 ember vesz részt, de a rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint kollégái "jogsértést nem tapasztaltak, ezért rendőri intézkedés nem történt" délelőtt 10 óráig. Úgy tudjuk, a túra résztvevőinél nem látni tiltott önkényuralmi jelképeket.

A móri kapitányság közlése szerint egyébként a fokozott rendőri intézkedés célja "a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények vagy események megelőzése". Ezért az ellenőrzés ideje alatt a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat pedig lefoglalhatják.

Két éve megakadályozták

Két évvel ezelőtt, április 20-án a pécsi rendőrök megakadályoztak egy hasonló eseményt, ahogy arra Vajnai Attila is utalt. Akkor a Pax Hungarica Mozgalom Adolf Hitler emlékére meghirdetett túrájának szervezőivel és résztvevőivel szemben intézkedtek az egyenruhások Pécsett: 18 főt igazoltattak, majd mindegyiküket - köztük négy fiatalkorút - előállították garázdaság miatt.

Vona zéró toleranciát ígért

A Jobbik elnöke, Vona Gábor egyébként éppen a hét elején, a jobbikos Rig Lajos győzelmét hozó tapolcai időközi parlamenti választás másnapján beszélt arról, tévedésből tagja vagy szavazója a Jobbiknak az, aki arra számít, hogy faji, vallási vagy bármilyen más alapon különbséget tesz az emberek között. Vona azt üzente a cigányellenes vagy antiszemita jobbikosoknak, hogy keressenek új pártot.

A Betyársereg is invitált

A szombati emléktúrára invitált honlapján a Betyársereg is, amelynek vezetője, Tyirityán Zsolt 2013-ban együtt fotózkodott Vona Gábor Jobbik-elnökkel. Honlapjukon "válasz a cionisták hisztériakampányára" című bejegyzésükben most a csókakői túra célját is egyértelművé tették: "A Vértesalja Gyermekei idén a Harmadik Birodalom vezérére egy 22 km-es emléktúrával emlékezik."

Felháborodott a PM a túrán

A Párbeszéd Magyarországért közleményben ítélte el "a gyilkos náci rezsim diktátorára emlékező túrát". A párt "jelzésértékűnek" tartja, hogy a település Fidesz-KDNP-s polgármestere az ország első köztéri Horthy-szobrának avatásán fővédnökként nagy lelkesedéssel beszélt az általa "baráti társaságnak" titulált Vértesaljai Gyermekei mozgalom fiataljainak kezdeményezéséről.

Az MSZP kérdőre vonja Vonát

Felelősségre vonta a Jobbik elnökét a csókakői túra miatt az MSZP is. A párt szóvivője, Budai Bernadett azt írta, a szombati emléktúrán résztvevők az egyes állomásokon Hitler idézeteket olvastak fel. Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik "politikai szövetségese", a Betyársereg is támogatta a túrát.

Az MSZP szerint Vona Gábornak, a Jobbik elnökének színt kell vallania: kinek hazudik? Szélsőséges párttársainak, vagy a magyar szavazóknak? Melyik az igazi Jobbik? Az, amelyik próbál elfogadható arcot mutatni? Vagy az az igazi Jobbik, amelyik egy népirtó tömeggyilkos nevével túrát szervez? - kérdezték.