Száz városban tüntettek a korrupció ellen

Korrupció ellenes tüntetés
Budapesti tüntetés az országosan megszervezett Korrupció ellenes tüntetés részeként 2015 április 19-én
Vágólapra másolva!
A Fidesz "kormányzati szabadrablása" ellen tüntettek több ezren Budapesten, de az ország másik csaknem száz pontján is tiltakoznak az ellenzéki pártok és civilek a "Korrupció Kormánya" ellen. A Fidesz szerint azok szerveztek tüntetést, akik korábban "szétlopták" a nemzeti vagyont. 
Vágólapra másolva!

Több ezren gyűltek össze Budapesten, hogy civil demonstráción tiltakozzanak a "korrupció Kormánya" ellen. A résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkánál gyülekeztek, majd elindultak a Magyar Nemzeti Bank elé, ahol felszólalt a kormánybuktató népszavazás egyik ötletgazdája is.

Tüntetés Budapesten a Korrupció Kormánya ellen - több ezren voltak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem csak Budapesten, hanem az ország mintegy száz pontján, hasonló demonstrációkat tartanak a fővárosi eseménnyel egyidőben: többek között Baján. Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Felcsúton, Gyulán, Keszthelyen, Sopronban.

Egyértelmű üzenetet küldtek a demonstrálók a kormánypártoknak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az országos akciót Juhász Péter, az Együtt alelnöke kezdeményezte, aki már tartott az V. kerületben korrupcióellenes demonstrációt, felhívva a figyelmet volt polgármester, jelenlegi Fidesz-farkcióvezető Rogán Antal idején történt aggályos ingatlanértékesítésekre. Juhász Péter most Debrecenben tüntetett.

Juhász Péter egy korábbi fővárosi demonstráción - most Debrecenben tüntetett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo helyszíni tudósítója szerint a Budapesten vonuló 2-3 ezer fős tömegben az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás Mozgalom zászlói, transzparensei tűntek fel, a résztvevők békésen vonultak a jegybank Szabadság téri székháza elé.

A fővároson kívül csaknem száz városban hasonló akciót tartottak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A téren felszólalók között volt Lattmann Tamás jogász, a kormánybuktató népszavazási akció egyik elindítója. Sikerként értékelte, hogy hitelesítették azt a kérdésüket, amely arra vonatkozik, hogy ne csak a politikusok vagyonnyilatkozata legyen nyilvános, hanem a családtagjaiké is. A többi, elutasított kérdés miatt a Kúriához fordultak - tette hozzá.

Ellenzéki pártok zászlóival és transzparensekkel vonult a tömeg Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MNB épülete előtt Kozák Márton újságíró azt mondta, Orbán Viktor rendszerét, amelynek a jelszava "előbb a zseb, aztán a zseb és megint a zseb", már nem kell leleplezni, mert mindenki ismeri. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer működésének egyik legfontosabb alapja a szabad sajtó ellehetetlenítése, ugyanis ahhoz, hogy „kilophassák a szemünket, el kell venni a látásunkat".

Többen transzparenseket hoztak magukkal Fotó: Szabó Gábor - Origo

Marek Bertram egyetemi hallgató szerint ma Magyarországon "exlex kormányzás zajlik", mert aki a Fideszhez közel helyezkedik el, az a törvények felett áll, miközben a Fidesz már a saját törvényeit sem tartja be. "A kormány nemcsak erkölcsileg, de politikailag is megbukott” - fogalmazott a szónok.

Feladvány a budapesti tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Győrben is tüntettek a korrupcó ellen: a tiltakozók "Orbánnak mennie kell" táblákkal, ellenzéki pártok zászlóival és a nemzeti lobogóval vonultak fel. Ezen a helyszínen Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke mondott beszédet.

Résztvevők a civilek és ellenzéki pártok tüntetésén Győrben Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Fidesz-frakció közleményben reagált a tüntetéssorozatra. Azt írták, a baloldal saját magán kezdhetné a korrupció ellenes harcot, mert a baloldalon azonban még ma is ugyanazok ülnek, akik minden idők legkorruptabb kormányzását hajtották végre: szétlopták és elherdálták a nemzeti vagyont.