Balog üzent a raoulosoknak: Jó helyre kerülnek

Balog Zoltán és Kurucz Éva sajtótájékoztatója
Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
Biztosan költöznie kell jelenlegi épületéből a fővárosi Raoul Wallenberg szakközépiskolának. Hiába tiltakoztak diákok, tanárok és szülők, a Közszolgálati Egyetemnek kell a hely. Balog Zoltán erőforrásminiszter szerint viszont biztosan jó helyre kerülnek.
Vágólapra másolva!

Jó híréhez méltó körülmények közé költözik majd a fővárosi Raoul Wallenberg szakközépiskola - próbálta nyugtatni Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az M1 hírcsatornán a kedélyeket, miután a terv szülők, diákok és pedagógusok heves tiltakozását is kiváltotta.

Ha menni kell, hát menni kell

Az biztos, hogy a mintegy ezer tanulónak és száz dolgozónak máshol kell kezdenie a következő tanévet. Budapest egyetlen egészségügyi, szociális és pedagógiai képzést biztosító szakközépiskolájának azért kell költöznie, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) szüksége van az épületre.

Balog Zoltán miniszter igyekezett megnyugtatni az iskola diákjait és a szülőket Forrás: MTI/Soós Lajos

Balog Zoltán tárcavezető az M1-en megerősítette, hogy az iskolának azért kell kiköltöznie, mert az NKE-nek több helyre van szüksége. A miniszter ugyanakkor jelezte, végleges döntés még nincs, viszont azon lesznek, hogy a pedagógiai munka és teljesítmény ne kerüljön méltatlan körülmények közé.

Megfordult velük a világ

Ki fogja nevelni a gyerekeiteket? Ki fog ápolni benneteket? - írták tiltakozásul a molinóikra hétfőn a szakközépiskola diákjai. Az Origo tudósításából kiderül, döntés még nincs az iskola bezárásáról, de a fenntartó Klik a szülők véleményét kéri arról a kormányhatározatról, amire már márciusban rábólintottak.

A Raoul Wallenberg szakközépiskola bezárása elleni hétfői demonstráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A diákok, a szülők és a pedagógusok értetlenül fogadták a hírt. Egy hét alatt megfordult a világ az iskolával, miután kiderült, hogy a kormány úgy döntött, átszervezi az intézményt. Ezért a Ludovika téri iskola bezár, a diákokat és tanáraikat pedig Budapest hat különböző iskolájában helyezik majd el.

A minisztériumi döntés szerint:

Az iskola megszűnik, jogutódja a Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola. A köznevelési és szakképzési feladatok több másik szakképző iskolába olvadnak be. 2015. július 1-jét követően a tanulók jogviszonya, a pedagógusok és foglalkoztatottak munkavégzési helye átalakul a befogadó iskolák szerint:

1. Szociális szolgáltatások
Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (1084 Budapest, Tolnay
Lajos u. 4-10. telephelye)

2. Oktatás szakmacsoport
Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola (1149 Budapest, Várna u. 23.)

3. Egészségügy szakmacsoport
Bókay János Humán Szakközépiskola (1086 Budapest, Csobánc u. 1.),
Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola (1043 Budapest, Kassay utca 24/a),
Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola (1194 Budapest, Csengő utca 1.).
Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola (1149 Budapest, Várna u. 21/b.)

A bádogos fog lélegeztetni?

Almásy Annamária kilencedikes, csecsemő- és kisgyermekgondozást tanul. Azt mondta, hogy velük már közölték, hogy ősztől hat iskolába osztják szét őket. Több szülő sérelmezte, hogy gyerekét műszaki beállítottságú iskolába akarják átirányítani. Volt, aki megkérdezte: "A bádogos fog lélegeztetni?"

Ősztől már nem lesz a falon ez a tábla Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szülők azt mondták az Origónak, abban reménykednek, hogy nem zárják be az intézményt. "A lányom mentőorvos szeretne lenni" – mondta Katona László. "Egész este alig lehetett megvigasztalni, amikor megtudta, hogy szeptembertől nem a Raoul Wallenbergbe kell járnia. Ez egy hivatás, amit ő választott".