Erre vártak a szegediek

Felújították a partfalat Szeged belvárosában
A polgármester is beállt szerelni
Vágólapra másolva!
Korszerű technológiai megoldás, néhány óra alatt felépíthető mobilgát védi ezentúl Szeged belvárosát az árvíztől – közölte Botka László polgármester.
Vágólapra másolva!

A szegedi belvárosi árvízvédelmi rendszer 2,21 milliárd forintos, uniós támogatással megvalósuló rekonstrukciója során 2,1 kilométeres gátszakaszt újítottak föl, és 1,5 kilométeren alakítottak ki mobil gátrendszert – ismertette a polgármester. Hozzátette: az árvízvédelmi beruházás 95 százaléka már elkészült, a munkálatokat május végére teljesen befejezik.

A partfal már nem elég

Botka László emlékeztetett arra: 2006-ban derült ki - amikor a Tisza minden korábbinál magasabb szinten, 1009 centiméteren tetőzött -, hogy a partfal már nem lesz képes ellenállni az egyre magasabb árvizeknek. A városfejlesztési program tartalmazza a Tisza-part rehabilitációját is, a beruházás a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban megvalósulhat – közölte a polgármester.

A polgármester is beállt szerelni Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

1130 cm-ig használható

Az új árvízvédelmi rendszer 1130 centiméteres szintig nyújt védelmet. Előnye, hogy árvízmentes időszakban biztosítja a város és a folyópart kapcsolatát. A mobilgát szerelését akkor kezdik majd el, ha a Tisza vízállása eléri a 950 centiméteres szintet a rakpartlejáróknál. A próbaszerelés tapasztalatai alapján a rendszer nyolc-tíz óra alatt teljes magasságig kiépíthető.