Újabb családok kerülnek az utcára Kőbányán

Elfogadták a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, nem lehet a devizahiteleseket az utcára tenni
Budapest, 2013. május 2. Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, amelyből hamarosan kilakoltatják 11 tagú családját jelentős rezsitartozása miatt. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) Faragónéval közösen sajtótájékoztatót tartott a lakásban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Itt a tavasz, kezdődnek a kilakoltatások Kőbányán: az önkormányzat 30 bérlőt tenne az utcára, mivel nem tudják vagy nem akarják rendezni tartozásaikat. Az adósságok évente közel 90 milliós kiesést jelentenek, nekünk kell felújítanunk a hátrahagyott ingatlanokat - mondta a polgármester Költözhetnek a Nemzeti Lóverseny Kft. bérlői is.
Vágólapra másolva!

Országos visszhangot váltott ki tavaly novemberben, hogy kilakoltattak Kőbányán egy háromgyerekes családot - éppen kilakoltatási moratórium kezdete előtt.

Petróhai Melinda már hiába próbálta rendezni tartozásait a kőbányai önkormányzat felé, mennie kellett a bérlakásból, gyerekével és két kiskorú testvérével együtt. Úgy tudjuk, azóta Csepelen, egy ismerősnél húzzák meg magukat, lakhatási problémáik azóta sem oldódtak meg.

Újra az utcán

Mivel moratórium lejárt, március közepétől újra kezdődtek a kilakoltatások Kőbányán: 30 család ügyében döntött így a bíróság.

Élőlánccal próbálták civil aktivisták megakadályozni Petróhai Melinda kiköltöztetését, sikertelenül Forrás: A Város Mindenkié

Közülük már 26-ot az utcára tettek, hónapok alatt felhalmozódott tartozásaik miatt - tudta meg az Origo, a X. kerületi önkormányzat háttérbeszélgetésén.

Előzménye is van

Kovács Róbert polgármester döntéseik hátterét is szerette volna bemutatni, szerinte a téma egyoldalúan jelenik meg a sajtóban.

Háttérbeszélgetésen magyarázta a kőbányai önkormányzat a kilakoltatásokat Forrás: Origo

"Amikor ez kerül szóba, mindenkinek a végrehajtók, a kiköltöztetés drámai pillanatai jutnak eszébe. Pedig a döntés mögött több év jogi huzavonája, a lakók nemtörődömsége is állhat"- mondta a városvezető, aki számok sorával próbálta érzékeltetni, mennyit veszít Kőbánya a nem fizető bérlők miatt.

Több százmilliós kár

Mint a felsorolásból kiderült, nagyon sokat: 2010 és 2015 között 600 millió forintot bukott a X. kerület az elmaradt bérleti és közüzemi díjakon, a le nem zárt, tovább göngyölített ügyek miatt pedig egymilliárdnál is nagyobb kár érheti az itt lakókat.

Évente 300 eljárás indul

Lakbértartozások vagy önkényes lakásfoglalás miatt évente 300 jogi eljárás indul a kerületben, és az elmúlt öt évben 300 bérlőt ki is költöztettek, bírósági határozat alapján.

Kovács Róbert szerint ilyenkor az önkormányzat sosem váratlanul, a lakók tájékoztatása nélkül dönt: három hónapnyi eredménytelen tárgyalás, többszöri felszólítás után indítanak eljárást, és az is évekbe telik, amíg a bíróság ítéletet hoz.

A hátralékok miatt indított eljárások évekig elhúzódhatnak, a bírósági határozat előtt bármikor születhet megállapodás a bérlő és a kőbányai önkormányzat között Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sokszor már ezelőtt sikerül részletfizetésről, vagy adósságkezelésről megállapodni a lakókkal - mondta a polgármester azt is hangsúlyozva, hogy csak a bérlők egy tizedével van gond, a többség becsületesen fizeti számláit és lakbért.

Felélik a lakást

A kilakoltatás elvágja a visszatérés útját is, az érintettek ezután tíz évig nem bérelhetnek újra önkormányzati bérlakást a kerületben.

Nem mintha ez mindenkit zavarna. Az adósok többsége éveket tölt ingyen az ingatlanban, míg a jogerős bírósági végzés megszületik, és közben szabályosan lepusztítják az ingatlant, a végrehajtókat kifosztott, félig elbontott lakások fogadják. Az ingatlanokat ezután szintén az önkormányzatnak vagy az erre szerződésben kötelezett új bérlőnek kell helyreállítania.

Áramot, autót, szerszámot

Ez történik a Hős utcai telep bérlakásaiban is. A két lakótömb évek óta romokban áll, gyakori az áramlopás, egy alkalommal csak a telep miatt 110 millós közüzemi tartozást kellett egyenlítsen az önkormányzat.

Abban sincs köszönet, ha az áramszolgálatató próbál rendet rakni: volt, hogy két szerelő ment ki a Hős utcába, hogy lezárjon egy vezetéket. Míg dolgoztak, valaki feltörte a kocsijukat, mikor pedig lerohantak, hogy mentsék a menthetőt, ellopták az emeleten felejtett szerszámaikat is.

Indul a szanálás

Az önkormányzat szanálná a telepet, de Kovács Róbert szerint ez még évek kérdése lehet. Még az idén felszámolják viszont a Noszlopy utcai lakótelepet, ahol már csak öt bérlakásban laknak. A térképen a kőbányai Noszlopy-telep látható.

Hasonló sors vár a Nemzeti Lóverseny kft. tulajdonában álló házakra is: a cég felbontja a helyi lakásbérleti szerződéseket, ez további 30 családot érinthet.