Meggondolta magát a kormány: marad a nemzetközi tanulmányok szak

Palkovics László  az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára
Budapest, 2014.07.24.
Fotó: Marton Szilvia
Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára Budapest, 2014.07.24. Fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
Több pontban is módosítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatási törvény előterjesztését. A kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szak megmenekül, a társadalmi tanulmányok viszont nem. A szakszervezet csalódott, a hallgatói önkormányzat viszont sikerről beszél. 
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, meghallgatta a kormány a tegnap Budapesten tüntető több száz egyetemista szavát. A tervekkel ellentétben az Emberi Erőforrások Minisztériuma mégsem szünteti meg a nemzetközi tanulmányok szakot, valamint a kommunikáció és médiatudomány szak is megmarad mind az alapképzésben, mind a mesterképzésben.Erről Palkovics László, az EMMI felsőoktatási államtitkára beszélt a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után.

Palkovics László szerint minden véleményt figyelembe vettek Fotó: Marton Szilvia - Origo

Figyelembe vették a véleményeket

Az államtitkár megerősítette, hogy figyelembe vették a felsőoktatási szakszervezetek véleményét, számos területet beszéltek át, és nem csak közvetlenül az oktatásra vonatkozóakat.

„Arról is beszéltünk, hogy mik a hallgatók jogerős kötelezettségei, milyen formában lehetne az eddigieknél jobban motiválni őket, hogy miként lehetne rávenni őket, hogy a lehető leghatékonyabban töltsék el a tanulmányokkal töltött éveiket” – tette hozzá.

Marad a kommunikáció szak

A kerekasztal több olyan változtatást nem támogatott, ami eredetileg szerepelt az EMMI előterjesztésében a felsőoktatás átalakításáról. Ilyen volt például a pszichológia szak osztatlanná tétele, és nem akarják megszüntetni a kommunikációs képzést, valamint a nemzetközi tanulmányok szakot sem.

Támogatta viszont a Magyar Rektori Konferencia a társadalmi tanulmányok szak kivezetését, így a jövőben ezen a területen valószínűleg nem lehet majd tanulni.

A szakszervezet csalódott

Dr. Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke csalódott volt, mert méltatlan körülmények között kellett tárgyalniuk. Elmondása szerint a szakszervezet péntek délután kapta kézbe a javaslatokat egy 103 és egy 47 oldalas dokumentum formájában. Alig volt idejük elolvasni, arra pedig esélyük sem volt, hogy egyeztessenek róluk az adott területek szakembereivel. Az FDSZ javaslatai közül semmi sem került be a törvénybe, a szakma életpályamodellje pedig ezúttal sem került szóba.

„Amíg egy adjunktus annyit keres, mint egy kezdő egy multinál, addig ne is várjunk minőségi felsőoktatást” - mondta az FDSZ elnöke.

HÖOK: Siker!

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke is megemlítette, hogy milyen kevés idejük volt átnézni a javaslatokat. Szerinte ugyanakkor siker, hogy megvédték a fontosabb szakokat, például a pszichológiát, vagy a nemzetközi tanulmányokat.