Vágólapra másolva!
Súlyos jegyzőkönyv-vezetési hiányosságok miatt újratárgyalhatják a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetését érintő, kémbotrány néven ismert ügyet, amelyben Szilvásy György volt titokminisztert is letöltendő börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék. 
Vágólapra másolva!

Az eljárás részleteit jól ismerő, nevük elhallgatását kérő jogi szakértők szerint nem kizárt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elbírálásra alkalmatlannak találja és hatályon kívül helyezi a Gyurcsány Ferenc kormányának titkosszolgálati vezetőit érintő kémkedési ügyben a Debreceni Törvényszék által közel két éve kihirdetett elsőfokú ítéletet - olvasható a Napi Gazdaság keddi számában.

Elkészült a leirat

A szakértők álláspontja szerint a fenti döntést az alapozhatja meg, hogy időközben elkészült az a dokumentum, amely az elsőfokú per során rögzített hangfelvételek leiratát tartalmazza.

Mint mondták, ez a leirat számos ponton lényegi eltéréseket mutat a debreceni tárgyalásokon elhangzottakat rögzítő, az elsőfokú verdikthez csatolt jegyzőkönyvektől, amelyeket a védőügyvédek mellett a másodfokú vádhatóság, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség is kifogásokkal illetett.

26 évnyi titkosítás

Korábban lapunk is megírta, hogy június 5-én folytatódik a 2041-ig titkosított kémügy büntetőperének tárgyalása másodfokon, a Fővárosi Ítélőtáblán. Az eljárási hibák miatt azonban könnyen lehet, hogy visszadobják az ügyet első fokra.

A volt titokminiszter, Szilvásy György mellett egykori titkosszolgálati vezetők ülnek a vádlottak padján – első fokon elmarasztalták őket egy olyan ügyben, amelyről szinte semmit sem lehet tudni. Az ügy hátterét adó információk titkosítása miatt a kémperről még 26 évig semmit sem tudhat meg a közvélemény.

Többször is elírták

Az Origo beszámolt arról, hogy nyolcvanórányi hanganyagon rögzítették a kémper elsőfokú tárgyalásait – az első szótól az utolsóig. Mégsem sikerült a Debreceni Törvényszék katonai tanácsának olyan jegyzőkönyvet összeállítania a tárgyalásról, amely azt és kizárólag azt tartalmazná, ami a tárgyalóteremben, zárt ajtók mögött elhangzott.