Palkovics: négy évet finanszíroznának a doktoranduszoknak

Palkovics László  az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára
Budapest, 2014.07.24.
Fotó: Marton Szilvia
Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára Budapest, 2014.07.24. Fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
A tervek szerint egy évvel tovább fizetné az állam a doktoranduszképzést, és a hallgatók több ösztöndíjat is kapnának - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára az M1 aktuális csatornának szerda este.
Vágólapra másolva!

Keresztes Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján közölte: jelenlegi formájában nem támogatják a felsőoktatási törvény tervezett módosítását. Hozzátette: jelenleg hároméves doktori képzés folyik, ezután két év van a fokozatszerzés elkezdésére, majd plusz két év az eljárás befejezésére.

A tervek szerint ez alakulna át 2+2 évesre, és ennyit finanszírozna az állam - mondta.

Növekedne az ösztöndíj

Palkovics László az M1 Híradójával közölte: az eddigi három év helyett négy évet finanszíroznának a doktornaduszoknak.

A tervek szerint egy évvel tovább fizetné az állam a doktoranduszképzést, és a hallgatók több ösztöndíjat is kapnának Fotó: Marton Szilvia - Origo

A második év megléte után az ösztöndíj növekedne, de ekkor már magasabb követelmények is vannak, az egyik ilyen hogy a doktorandusz valóban olyan tevékenységet folytasson, hogy abból a formának megfelelő disszertációt tudjon írni.

Az államtitkár hozzátette: a doktoranduszok túlértékelik a visszafizetés veszélyét, ennek feltételrendszerét még kidolgozzák. Az államtitkár szerint nyitottak a további tárgyalásokra.

Meggondolta magát? Fizessen!

Az üggyel összefüggésben az Origo megírta, hogy a doktoranduszok ugyan továbbra is számíthatnak az évi 1 millió 200 ezer forintos állami ösztöndíjra, de ha nem, vagy eredménytelenül teljesítik a félévi vizsgát, esetleg nem nyújtják be doktori értekezésüket, vissza kell fizetniük a két évre folyósított támogatás összegét, körülbelül két és fél millió forintot.

Ez alól csak akkor mentesülnek, ha tartós betegség, baleset, szülés, vagy kettőnél több gyermek nevelése miatt nem tudták befejezni tanulmányukat.

Egy, az évek óta a magyar felsőoktatásban dolgozó forrásunk arra figyelmeztetett, hogy a négy évig tartó doktori képzés szembemegy az általános tendenciákkal, és ellehetetleníti az együttműködést a nemzetközi partnerekkel