Jön Orbán Viktor egymilliárdos kérdése

Orbán Viktor; Habony Árpád
Budapest, 2004. augusztus 22. Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke (b2), Áder János, a Fidesz frakcióvezetője (b), Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos elnöke (b3.), Mikola István volt egészségügyi miniszter (b4.), Matolcsy György, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke (b5.), Pálinkás József, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kulturális tagozatának elnöke (b6.) és Révész Máriusz, a párt szóvivője (b7.) részt vesz a Fidesz országos elnökségének rendkívüli ülésén a Fidesz Központi Hivatalában. A kép jobb oldalán Habony Árpád, a Fidesz elnökségi tagja. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Egymilliárd forintért kérdez a bevándorlásról Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Habony Árpádról inkább a népesség-nyilvántartót kell kérdezni. Brutális rablógyilkosság történt egy kaposvári trafikban. A fővárosi egyetemisták több szak védelmében tüntettek. Kőbányán újrakezdődtek a kilakoltatások. Ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

Brutális rablógyilkosság történt Kaposváron: több késszúrással ölték meg egy helyi trafik 21 éves eladónőjét. A tettest 24 órán belül elfogta a rendőrség, majd kiderült, a 20 éves sántosi gyilkos 22 ezer forintért ölte meg áldozatát.

Elsötétítve

A bűntény miatt újra felmerült, hogy el kellene távolítani a dohányboltok kirakatát fedő fóliákat, mert azok kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az ott dolgozókat.

Mécseseket gyújtottak a kaposváriak, az április 22-én meggyilkolt fiatal nőre emlékezve Forrás: MTI/Varga György

Szita Károly, Kaposvár polgármestere közleményben fordult emiatt a nemzetgazdasági tárcához.

Jön az egymilliárdos kérdés

Napokon belül nemzeti konzultáció kezdődik az illegális bevándorlókkal kapcsolatos kérdésekről - mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

Ezer menekült fulladt április 20-án a tengerbe, miután hajójuk elsüllyedt a görögországi Zefirosz partjainak közelében. Orbán Viktor a tragédia kapcsán is konzultálna a bevándorlókról, bár Magyarországnak nincs tengerpartja Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Lukasz Masztisz

A miniszterelnök már jóváhagyta a konzultáció kérdéseit, és napokon belül kipostázzák a kérdőíveket. A 8 millió ív nyomtatása és kezelése közel egymilliárd forintba kerülhet Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint.

Ki az a Habony Árpád?

Ha nem a bevándorlókról kell konzultálni, Orbán Viktor már kevésbé készséges: hétfőn például a lerázandó kategóriába sorolta a Habony Árpáddal kapcsolatos kérdéseket. "Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, minden egyébbel forduljon a népesség-nyilvántartóhoz" - mondta hétfőn az állítólagos tanácsadóról érdeklődő újságíróknak.

Árulkodó képek

A népesség-nyilvántartásnál azonban nyilvánvalóan több köti össze a miniszterelnököt és Habony Árpádot. Az Origo összegyűjtötte az elmúlt több mint egy évtizedből azokat a képeket, amelyeken együtt szerepelnek.

Habony Árpád, Orbán Viktor társaságában, még 2004-ben Forrás: MTI/Kovács Attila

Lázár János csütörtöki kormányzati tájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktornak nincs hivatalos tanácsadója. A kormány csak a Századvég-csoporttal áll hivatalos kapcsolatban - tette hozzá a Miniszterelnökség vezetője.

Tüntettek az egyetemisták

Több szak védelmében tüntettek hétfőn este a fővárosi egyetemisták: több száz hallgató sétált át az ELTE Lágymányosi kampuszától az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalai utcai épülete elé, hogy a felsőoktatási törvény egyeztetés nélküli átalakítása ellen tiltakozzanak.

Az EMMI engedett

Az EMMI több ponton engedett követeléseiknek: jelezték, hogy megmaradhat a kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szak is, a hallgatók viszont nem elégedtek meg ennyivel.

A Raoul Wallenberg Szakiskola elé vonultak az egyetemi autonómia védelmében tüntető hallgatók Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szerdán már az egyetemi autonómia teljes megőrzéséért tüntettek, több ezres tömegük pedig a bezárásra ítélt Raul Wallenberg szakiskola elé vonult. A minisztérium okafogyottnak nevezte a demonstráció folytatását.

Kőbányán már költöztetnek

Itt a tavasz, kezdődnek a kilakoltatások Kőbányán: az önkormányzat 30 bérlőt tenne az utcára, mivel nem tudják vagy nem akarják rendezni tartozásaikat.

Kőbányán 30 családnak kell elhagynia önkormányzati bérlakását a felgyűlt adósságok miatt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az adósságok évente közel 90 milliós kiesést jelentenek, nekünk kell felújítanunk a hátrahagyott ingatlanokat - mondta az Origónak Kőbánya polgármestere. Költözhetnek a Nemzeti Lóverseny Kft. bérlői is.

Nem kötelező a Hír TV

A Fidesz frakcióvezetője szerint "csak a vak nem látja", hogy a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió egyre közelebb kerül a szélsőjobbhoz. Rogán Antal hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában közölte: a kormánypárt korábban úgy döntött, sajtóosztályuk többé nem szervez kötelező programot fideszes politikusoknak ezekbe a médiumokba.