Vágólapra másolva!
Nem tartja problémásnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy több megyei katasztrófavédelmi igazgatónak - életrajza szerint - nincs, vagy kinevezésekor nem volt meg az előírt egyetemi végzettsége. Korábban a volt OKF-főigazgató Bakondi Györgynek szakirányú végzettségét hiányolták, utódjánál, Tollár Tibornál pedig az összeférhetetlenség gyanúja vetődött fel.
Vágólapra másolva!

Hiába ír elő a rendelet állami iskolai végzettségként egyetemi diplomát, a Fejér megyei igazgatónak csak főiskolai végzettsége van: szociálpedagógusként végzett a zsámbéki Apor Vilmos Főiskolán. Kérdésünkre az OKF közölte, hogy az ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem védelmi igazgatás mesterszakán fogja megszerezni az egyetemi végzettséget.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 19 megyei és a fővárosi igazgatóságának vezetői közül - az OKF honlapján közölt életrajzuk szerint - többeknek nincs egyetemi diplomája, ami ellentmond a beosztásokról és a betöltésükhöz szükséges követelményekről szóló 65/2011-es BM rendeletnek. Ez ugyanis az OKF főigazgatójánál és a területi (megyei) igazgatóknál is azonos kritériumokat - egyetemi diplomát és szakirányú felsőfokú végzettséget - ír elő.

Az OKF szerint nincs baj az egyetemi végzettségek hiányával Fotó: Hajdú D. András - Origo

Vagyis a Fejér megyei igazgatónak 2011. augusztusi igazgatói kinevezésekor nem volt egyetemi végzettsége. Ez azonban az OKF szerint nem baj. Az igazgatói kinevezése "a szabályoknak megfelelően történt, de tábornokká a végzettség megszerzése előtt nem nevezhető ki" - közölték.

Volt, aki utólag diplomázott

Hasonló a helyzet a Békés megyei igazgató esetében is, aki 2009-2012 között a Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóságot vezette. Hivatalos életrajza szerint csak főiskolát végzett: a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán szerzett üzemmérnöki diplomát 1987-ben.

Van olyan vezető, aki csak utólag szerzett megfelelő állami végzettséget Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az OKF az Origóval közölte, hogy az ezredes 2014-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem védelmi igazgatás mesterszakán szerzett egyetemi végzettségnek minősülő oklevelet. Vagyis az igazgatói posztok betöltése után szerezte csak meg az állami egyetemi végzettséget.

Ez történt a fővárosi igazgatónál is, aki 2013-ban szintén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen diplomázott, de már korábban, 2012-ben kinevezték.

A miniszterséghez nem (mindig) kell diploma

Van, ahol - szemben az OKF-igazgatókkal - nem előírás az egyetemi, de még csak a főiskolai diploma sem. Miniszter például érettségivel is lehet valaki Magyarországon, bár ez sem volt mindig így. A rendszerváltás utáni kormányokban sokáig nem volt diploma nélküli miniszter.

Az első Orbán-kormány idején fordult elő, hogy bár Deutsch Tamást már 1998-ban kijelölték sportminiszternek, de nem nevezték ki, amíg le nem diplomázott. Így végül csak 1999-ben foglalhatta el a bársonyszéket, miután 1986 és 1992 között elvégezte ugyan a kötelező tíz félévét az ELTE jogi karán, de a záróvizsgát csak hét évvel később tette le.

A második Orbán-kormány alatt már ezt a hallgatólagos szabályt is felülírták azzal, hogy az érettségivel rendelkező Németh Lászlónét nevezték ki nemzeti fejlesztési miniszternek (Némethné jelenleg államtitkár).

Utólag sincs meg az egyetem

A megyei igazgatók közül a Hajdú-Bihar megyei vezető - hivatalos életrajza szerint - sem 2010-es kinevezéséig, sem azóta nem szerzett állami egyetemi végzettséget, csak főiskolait: 1996-ban az Ybl Miklós Műszaki Főiskola tűzvédelmi mérnöki szakán diplomázott.

Van igazgató, aki sem kinevezéséig, sem azóta nem végzett egyetemet Fotó: Hajdú D. András - Origo

Más vezetőknél előfordul, hogy életrajzukból nem derül ki, hol és milyen végzettséget szereztek. A Heves megyei igazgatónál például csak annyit ír az OKF honlapja, hogy "Németországban tanult, tűzvédelmi mérnök szakon szerzett diplomát".

Bakondi Györgyöt is bírálták

Korábban Bakondi Györgyöt, az OKF áprilisban nyugdíjba vonult főigazgatóját támadták a szervezeten belül is, amiért hosszú ideig határőrként, majd ügyvédként dolgozott, és anélkül, hogy akár a 40 órás önkéntes tűzoltó tanfolyamot elvégezte volna, tűzoltó tábornokká nevezték ki, és így töltötte be posztját.

Pintér Sándor belügyminiszter kitüntette a távozó Bakondi Györgyöt Fotó: Bielik István - Origo

Az őt kinevező Pintér Sándor belügyminiszter már 2012-ben válaszolt a Bakondi szakképzettségét firtató ellenzéki kérdésre, és jelezte: "Az altábornagy urat eddigi vezetői tevékenysége, szakmai aktivitása, rendészeti területeken szerzett több évtizedes széleskörű tapasztalatai, valamint hazai és nemzetközi elismertsége is alkalmassá teszi e beosztás betöltésére."

Összeférhetetlenség gyanúja

A Bakondi György helyére kinevezett gazdasági helyettes, Tollár Tibor esetében már a kinevezés előtt felmerült az összeférhetetlenség gyanúja. Az Origo számolt be arról, hogy a tűzoltójárművek felújításával foglalkozó BM Heros Zrt. igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában az OKF több vezetője a rájuk érvényes szolgálati törvénnyel ellentétesen vállalhatott munkát - köztük Tollár Tibor is.

Tollár Tiborral szemben felmerült az összeférhetetlenség gyanúja, és lemondott Fotó: Bielik István - Origo

Bár az OKF és a Belügyminisztérium is úgy foglalt állást a kérdésben, hogy a posztok nem összeférhetetlenek, Tollár Tibor a hivatalos beiktatása napján közölte: néhány nappal korábban lemondott a BM Heros Zrt.-ben betöltött tisztségéről.

Az ügyészség vizsgálja az álláshalmozást

Az OKF-es vezetők Heros Zrt.-nél történő párhuzamos megbízásának ügyét - amiért havi 70-150 ezer forintos juttatás jár - időközben az ügyészség is vizsgálja.

Az Origo számolt be arról, hogy a vádhatóság április közepén feljelentéskiegészítést rendelt el, és április végén vagy - hosszabbítás esetén - május közepén dönt arról, indít-e nyomozást Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezető bejelentése alapján.

Árok Kornél bejelentése szerint az összeférhetetlenség mellett "hamis magánokirat felhasználása vagy közokirat-hamisítás gyanúja is felmerül, hiszen az érintettek olyan tartalmú elfogadó nyilatkozatot tettek, amelyben azt állították, hogy velük szemben nem áll fenn összeférhetetlenség".

Kinevezése után pedig Tollár szakmai képesítésével kapcsolatban merültek fel aggályok: vajon a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián vegyivédelmi szakon szerzett oklevele megfelel-e szakirányú felsőfokú végzettségnek. Erre is rákérdeztünk, és az OKF azt válaszolta, hogy az oklevél egy másik BM-rendelet szerint megfelelő szakirányú felsőfokú végzettségnek minősül.