Antik Krisztus és a vetkőzős póker

Antic Placc Ankert
Antic Placc
Vágólapra másolva!
Feszület csillan a napszemüveges koponya mellett, nipp pásztorlányka nézi ámultan, ahogy Chuck Norris egy egész hadsereget kiklopfol a felújított Tavasz képernyőjén. Szürreális élmény az Antik Placcon bolyongani, ahol minden pult más univerzumra nyílik, és a kiskanálnak lelke van. A portyázó műgyűjtők között összefutottunk Csupó Gábor rendezővel is.
Vágólapra másolva!

Eldugott helyre, a Paulay Ede utcába költözött Pest legújabb régiségpiaca. Egy turista talán csak akkor találná meg, ha a Liszt Ferenc teret keresve eltéved, pedig az itt árult antik és kortárs műtárgyak többet árulnának el neki a magyarokról, a fővárosról, mint a Várból beszerezhető obligát matyó baba vagy az „I love Budapest” bögre.

Nem romkocsma

Az Antik Placc első látásra belvárosi romkocsmának tűnik: szolid house lüktet a fedett, világos belső udvarról, ahol kávézni, sörözgetni is lehet – kevesen vannak itt, az árkádok alatt viszont zajlik az élet.

Ollók, amíg a szem ellát, a legmodernebb példánytól a 400 évesig Foto: Marton Szilvia - Origó

Egy ollókkal roskadásig rakott stand előtt állunk meg, az Ollóguru, vagyis Tatár Gyögy pedig már lelkesen kínálja is a portékáját.

Feni-vágja

Gyorsan kiderül, hogy szinte minden darab különleges, és hogy a legkülönfélébb ollók nélkül el sem lehetett volna képzelni Európa történelmét. „Ezzel gomblyukat vágtak, a másik, kiöblösödő pengéjű ollóval az égő gyertyakanócot csippentették el. Az arisztokrácia külön ollót használt a szőlőszemek levágására is, a kakas formájúval pedig a főtt tojás héját választották le” – sorolja a 120–200 éves típusok funkcióját Tatár György.

Tartani is nehéz

Elővesz egy bajonett méretű „bankárollót” – ilyennel nyiszálták szét a századelőn a kötvénypapírokat.

Ezzel vágták a tőkét az amerikai bankárok Foto: Marton Szilvia - Origó

Mégsem erre a legbüszkébb, hanem az 1700-as évekből származó szabászeszközre, amit 3 kilós súlya miatt fel sem emeltek vágás közben a szövetről. Csak ez az antik darab ezer eurót ér – persze minden alku kérdése az Antik Placcon.

Az eredeti Instagram

Kicsivel arrébb Pixbox kínálja polaroid analóg fényképezőit – a művésznév úgy tűnik, kötelező elem a piacon. „Ha úgy vesszük, az Instagram eredetijét árulom, kézbe vehető élményt, ami a lakás dísze is lehet. Nem csak hipsztereknek ajánlott – mondja mosolyogva a gyűjtő, aki maga pofozza helyre a beszerzett gépeket, filléres és több tízezres modelleket is.

Polaroid és antik(nak álcázott) fotóapparátus a Placcon Foto: Marton Szilvia - Origó

A gondosan válogatott gyűjtői összeállításokon túl vad szín- és stílusorgia fogadja az Antik Placc látogatóit.

Talán giccs, de biztos nem bóvli Foto: Marton Szilvia - Origó

Minden megtalálható itt, az ősrégi, de feltuningolt Tavasz és Kékes tévéktől a vetkőzős pókerkártyáig, az antik feszület megfér a legendás 6:3-as meccs belépője és a kortárs festmény mellett.

Nemtudommit, ötvenért?

A legrejtélyesebb tárgy az a 19. századi, fogaskerekes masina volt, aminek rendeltetését az eladó sem tudta, de szemrebbenés nélkül ötvenezret kért érte.

Látványos összevisszaság, stílusok és tárgyak kavalkádja a kiállítóterekben Foto: Marton Szilvia - Origó

Viszont ha én tudom, hogy mit árul, és szerencsém is van, jó üzletet köthetek. „Gyakori, hogy galériák szakértői, műgyűjtők itt vásárolnak be, aztán dupla annyiért adják tovább a zsákmányt” – mondta Molnár Viktor főszervező, becsüs.

Az antik fényképezőgépek rajongói is találnak érdekességeket, ezek például még használhatók Foto: Marton Szilvia - Origó

Hozzátette, szívesen segítenek az érdeklődőknek a tájékozódásban: hamarosan külön becsüspultot állítanak fel a piacon, hamarosan induló honlapjukon, az Antik.hu-n pedig fénykép alapján ingyenes értékbecslési felület is.

Bóvli kizárva

A főszervező hangsúlyozta, fokozottan figyelnek arra, hogy bóvli ne kerülhessen ki a standokra, és arra is, hogy a kiállítótérben helyet kapjon a kortárs képzőművészet is. „Szakmai workshopokat, műhelyeket rendezünk, sokan helyben készítik újabb műveiket” – meséli Molnár Viktor.

Csupó vígjátékot rendez

A forgatagban feltűnik Csupó Gábor, a Fecsegő tipegők alkotója is: a Los Angelesben élő, többszörös Emmy-díjas animációs filmes és producer pár napra érkezett haza, barátaitól hallott a piacról.

Csupó Gábornak is tetszett a felhozatal Fotó: Pályi Zsófia [origo]

„Volt pár szabad órám vasárnap délelőtt, és eljöttem, szeretek itt nézelődni, a régi ismerősökkel találkozni” – mondja a művész, aki az Origónak azt is elárulja, egy új magyar vígjáték miatt jött Budapestre. Vajna kért fel, és tetszett a forgatókönyv, szóval augusztusban kezdődhet a forgatás – meséli Csupó, majd tovább bóklászik a pultok között.

Elveszni kicsit

Az esős idő miatt kevesebben jöhettek el a kincsvadászata, Molnár Viktor szerint jobb vasárnapokon több ezren is megfordulnak itt, hogy nézelődjenek, vásároljanak, vagy csak elvesszenek egy kicsit az antik tárgyak, régimódi történetek forgatagában.