Orbán Viktor készséggel beszél a halálbüntetésről

Orbán Viktor, Pécs
Orbán Viktor Pécsen
Vágólapra másolva!
Hasznos és értékes lesz a halálbüntetésről szóló konzultáció Orbán Viktor és Martin Schulz között – közölte Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt nem tudta megmondani, mikor várható a magyar kormányfő és az Európai Parlament elnökének telefonbeszélgetése, mindenesetre Orbán Viktor készséggel rendelkezésre áll. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor készséggel áll az Európai Parlament elnöke rendelkezésére, ahogyan eddig is minden alkalommal – reagált a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arra, hogy Martin Schulz telefonbeszélgetést kezdeményezett a magyar miniszterelnökkel.

Az EP elnöke a halálbüntetésről Pécsen tett kijelentéseire vár magyarázatot a magyar kormányfőtől, de azt még nem tudni, mikor lesz a beszélgetés.

Orbán Viktor Pécsen beszélt a halálbüntetésről Fotó: Polyák Attila - Origo

Havasi Bertalan az Origónak küldött válaszában leszögezte, hogy a halálbüntetés témájában „különösen értékes és hasznos” lehet a konzultáció az Európai Parlament elnökével. A technikai részletekről azonban – mivel a beszélgetést Martin Schulz kezdeményezte – nem tudott felvilágosítást adni.

Képviselő kezdeményezte

Az EP ma délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát.

Martin Schulz Leichtfeldnek adott válaszában közölte, hogy ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel.

Martin Schulzot korábban Kövér László is fogadta Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nincs visszatartó ereje

Orbán Viktor újságírói kérdésre egészen pontosan azt mondta Pécsett: "napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert úgy néz ki, hogy a három csapásnak és a tényleges életfogytiglannak nincs elég visszatartó ereje". A kormányfő ezzel a múlt heti kaposvári trafikgyilkosságra utalt. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.