Közpénzügyi szabálytalanságokat talált az ÁSZ a felsőoktatásban

Vágólapra másolva!
A felsőoktatási intézmények jelentős része nem szabályszerűen használta fel a közpénzeket és nem tartotta be a gazdálkodására vonatkozó előírásokat az Állami Számvevőszék által ellenőrzött, 2009 és 2013 közötti időszakban.
Vágólapra másolva!

Korrupciós veszély

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Domokos László a 28 állami és 2 egyházi felsőoktatási intézményt érintő ellenőrzések megállapításait összegezve kiemelte: visszatérő és sorozatos hiányosságokat tapasztaltak a belső kontrollrendszerek területén, ami növekvő korrupciós veszélyeztetettséget és az azt mérsékelni képes vezetői döntések elmaradását mutatja.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

13 büntetőeljárás indult

Kitért arra is, hogy a pénzügyi egyensúly több intézménynél nem volt biztosított, és jelentős szabálytalanságokat találtak a vagyongazdálkodás területén. Az ÁSZ 40 jelzést tett az illetékes hatóságoknak és ennek következtében 13 büntetőeljárás indult - közölte.

Rektori felelősség

Domokos László kitért arra is, hogy a feltárt szabálytalanságok mértéke felveti a vezetői felelősség kérdését, és az ÁSZ 22 intézmény esetében 33 javaslatot tett az illetékes miniszternek a rektorok munkajogi felelősségének kivizsgálására. Csupán hat állami felsőoktatási intézményt (a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Debreceni Egyetem, az ELTE, a Kecskeméti Főiskola, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pannon Egyetem) nem érintett ilyen javaslat.

Volt, ahol nem fordultak hatósághoz

Hiányosságokat tapasztaltak az ágazati irányítás és ellenőrzés területén is, és megállapították, hogy a minisztériumi fenntartói feladatokat részben látták el, a gazdálkodás ellenőrzését hiányosan végezték el, s voltak hiányosságok a vezetői kinevezések és értékelések területén is. Jelezte: a 28 állami intézményből a Budapesti Gazdasági Főiskola, az ELTE, a Károly Róbert Főiskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Pannon Egyetem volt az, ahol nem kellett hatósághoz fordulni.