Már Rudabányánál kószál a barna medve

barnamedve, barna medve, Ursus arctos egy németországi nemzeti parkban
Vágólapra másolva!
Barna medve kószál vasárnap óta az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál, a Lengyelországban GPS jeladóval ellátott állat a nyomkövető jelzése alapján jelenleg Rudabánya közelében tartózkodik - közölte a nemzeti park igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A nemzeti park a szlovák szakemberektől kapott értesítést arról, hogy vasárnap egy rádiótelemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra.

Barna medve Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

A medve az utolsó adat szerint Rudabánya és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes felé. A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van szó, mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása – hívta fel a figyelmet a nemzeti park.

Fütyörésszen, ki vele találkozik

A közlemény kitér arra, hogy aki a medvével találkozik, hátráljon lassan azon az úton, amelyen jött, és kerülje ki minél nagyobb körben az állatot. Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa meg. Amíg az állat nem veszi észre, ne csapjon zajt, mert azt támadásnak veheti a ragadozó. Felhívták a figyelmet arra is, hogy nem szabad elzárni a medve menekülési útvonalát, illetve hátat fordítani neki, elfutni.

Amennyiben a medve észrevette az embert, emeljük a kezünket lassan a fejünk fölé, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk, hogy a medve emberként tudjon azonosítani bennünket – olvasható a közleményben.

A most idetévedt medve hím, és az éppen tartó párzási időszak során nagyobb területeket kóborol be párt keresve. Az esetek többségében az állatok később visszatérnek eredeti élőhelyükre - közölte a nemzeti park.

A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj. Az európai barna medve korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így az Alacsony- és Magas-Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-karszttal határos Szlovák-paradicsomban is. Az előbbi egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.