Áder vizsgálja a nemzeti parkok beolvasztását

Áder János Köztársasági elnök Áder János Köztársasági elnök Áder János Köztárssági Elnök tart sajtótájékoztatót a Sándor-palotában
Áder János Köztárssági Elnök tart sajtótájékoztatót a Sándor-palotában
Vágólapra másolva!
Ha felemeljük a szavunkat az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen, arra ösztönözhetjük a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy ambiciózusabb, elkötelezettebb megállapodást kössenek meg - mondta Áder János köztársasági elnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Áder az Origónak azt mondta, folyik az alkotmányossági vizsgálat a nemzeti parkok földjeinek átvételéről szóló törvény ügyében, mihelyt ez véget ér, közölni fogja álláspontját.

Egy hete döntöttek

Emlékeztetőül: a parlament április 28-án egyszerű többséggel elfogadta az ellenzék által csak földmutyinak nevezett törvényt, ami a nemzeti parkok védett területének kezelési jogát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez juttatná.

A törvényjavaslatot először április 14-én terjesztették a parlament elé – elfogadása akkor még kétharmadot igényelt volna, elsőre pedig nem is sikerült az ellenzéki képviselők elutasító voksa miatt.

Konszenzusos döntés

Áder János arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e a paksi bővítést, azt mondta: ebben a témában 6-8 éve egyértelmű, konszenzusos döntés született, amit ő is elfogad.

Áder János a klímaváltozásról beszélt a Sándor-palotában Fotó: Polyak Attila - Origo

A napenergia a versenyképesség küszöbén

Áder János beszédében kitért arra is, hogy a napenergia jövőre már versenyképes lesz a szénalapú energiával szemben, egy amerikai cég új fejlesztésével pedig az energia gazdaságos tárolása is megoldható lesz. Áder János valószínűleg a Tesla új, kifejezetten napelemekhez fejlesztett akkumulátorára célozhatott: az új akkukat háztartásokban is lehet alkalmazni, és akár 10 órán keresztül folyamatos energiaellátást biztosítanak.

Áder szeretné, ha hallanák

Az Origo kérdésére - a kormány mégis termékdíjat rótt ki a napelemekre - az államfő úgy válaszolt: korábban már közleményben is hibás döntésnek nevezte a termékdíjat, álláspontja pedig azóta sem változott, őszintén reméli, hogy a felelősök meghallják a hangját.

Vigyázó szavatok Párizsra vessétek

Áder János meghirdette azt is, hogy Magyarország április végén csatlakozott az Al Gore volt amerikai alelnök által indított környezetvédelmi kampányhoz, melynek résztvevői a klímaváltozás elleni küzdelemre figyelmeztetnek. A cél, hogy az év végi párizsi klímacsúcson egymilliárd támogató csatlakozzon világszerte a kampányhoz, hogy a döntéshozókkal is érzékeltessék a téma fontosságát.

Háború a víz miatt

Mi vagyunk az első generáció, amely érzi a klímaváltozás hatásait, és mi vagyunk az utolsó is, amely érdemben tud tenni ellene - idézte Barack Obama amerikai elnök szavait Áder János.

A globális felmelegedés egyre nagyobb területeken okoz elsivatagosodást Forrás: Origo

Az államfő a globális felmelegedés társadalmi hatásaira is figyelmeztetett: a tengerek vízszintjének emelkedése, a súlyos és hosszú aszályok miatt élelmiszerhez és ivóvízhez is egyre nehezebb lesz hozzájutni. A klímaváltozás szerinte idővel hatalmas migrációs hullámokat válthat ki, sőt, az édesvízért folytatott háborúkhoz vezethet.

Nevek helyett számok

A kampányon az elobolygonk.hu oldalon lehet szavazni csütörtöktől. A magyar adatvédelmi szabályok betartása érdekében neveket, személyes adatokat nem küldenek át az amerikai félnek, mindössze - közjegyzői hitelesítést követően, rendszeres időközönként - a regisztrálók számát.