Elkobozzák egy szülésznő vagyonát

Hálapénz, nőgyógyászok, szülészek akik pénzt fogadtak el a honvédkórházban
A midwife conducts a monitoring on a pregnant woman, on February 17, 2009 at the maternity hospital of Caen, northern France. The super-short maternity leave of Justice Minister stirred debate in France over how to juggle a high-powered political career with the demands of motherhood. AFP PHOTO MYCHELE DANIAU
Vágólapra másolva!
A Kúria kedden vesztegetés miatt mondott ki bűnösnek több nőgyógyászt és szülésznőt, mert pénzt kértek az ellátásért.
Vágólapra másolva!

A 13 vádlott közül a - részben már korábban jogerőre emelkedett - döntés szerint egyedül az egyik szülésznőt ítélték összesen 95 ezer forintos pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra, a vádlottak nagy részét büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátották a bíróságok, és volt, aki megrovást kapott, több vádlottat pedig felmentettek.

Ez nem hálapénz

A Kúria leszögezte, hogy hálapénznek csak az minősül, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként a kezelés után, önként ad, abban az esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. Az effajta hálapénznek csupán munkajogi következményei lehetnek, és adóköteles jövedelemnek számít. A bűncselekménynek minősített esetekben azonban az államilag finanszírozott egészségügyi ellátást megelőző célozgatás vagy nyomatékos kérés nyomán adtak pénzt a kezeltek - mondta a tanácselnök a szóbeli indoklásában.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Mychele Daniau

Az Állami Egészségügyi Központban 2007-2008-ban történt esetek miatt közérdekű bejelentésre indult nyomozás, az ügyész korábban bűnösség kimondását és büntetés kiszabását, a védelem azonban felmentést kért.