Erre kell figyelni a történelemérettségin

érettségi vizsga iskola diák
Budapest, 2013. május 8. Diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán Budapesten, a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium tantermében 2013 május 8-án. Reggel nyolc órakor történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák kezdte meg az érettségi vizsgát. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Mindenképpen használni kell a forrásokat, és tanácsos előre tanulmányozni az atlaszt – sok minden más mellett ezt tanácsolja a történelemérettségire készülőknek a Szent László Gimnázium tanára. Persze az sem árt, ha van náluk egy nagy marék toll. 
Vágólapra másolva!

A történelem-írásbeli a matematikához hasonlóan 180 perces és ez is két részből áll. Az első részben tesztfeladatokat kell megoldani, a másodikban pedig két rövid és egy hosszú esszét kell írni – mondta az Origónak Szendrei Péter. A Szent László Gimnázium magyar-történelem szakos tanára szerint fontos, hogy mindenkinél legyen több kék (esetleg fekete) színű toll, valamint egy atlasz. Utóbbit mindenképpen érdemes átlapozni vizsga előtt.

Az mindegy, hogy az érettségiző a teszttel, vagy az esszékkel kezd, az viszont itt is fontos, hogy ha valaki megakad, ne ragadjon le egyik kérdésnél sem, mert később valószínűleg úgyis eszébe jut majd a megoldás.

Rövidre 12, hosszú esszére 21 pont

A tesztfeladatrészre 45, az esszére szintén 45 pont adható. A rövid esszék 12-12, a hosszú 21 pontot jelenthetnek.

Természetesen nem lehet megjósolni, milyen feladatok lesznek, de az biztos, hogy a 12 tesztfeladat között a vaktérképtől a feleletválasztós kérdésig minden előfordulhat.

Az esszék közül az egyik rövidet egyetemes, a másikat magyar történelemből kell írni, a hosszú pedig csak a magyar történelemmel foglalkozhat. Fontos, hogy a témák nem eshetnek ugyanabba a korba.

Az esszék pontozásánál figyelembe veszik a szöveg kifejtettségét, a feladat megértését, a forráshasználatot, a szaktárgyi tudást, a fogalomhasználatot és azt is, hogy térben-időben hol helyezi el az esszét a vizsgázó.