Bevándorlókról is kérdezték az érettségizőket

Tóth Árpád Debrecen, 2015. május 4.
Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 2015. május 4-én. A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középsz
Debrecen, 2015. május 4. Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 2015. május 4-én. A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1 174 helyszínen 77 975 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1 904 vizsgázó tesz érettségit. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A történelemérettségi újabb kérdéseit közli az Origo, kitöltve - a megoldási lehetőségek pirossal szerepelnek a tesztben. Mint kiderült, a vizsgázókat az ENSZ szerepéről és a bevándorlók népességnövelő szerepéről is kérdezték.
Vágólapra másolva!

Újabb képek érkeztek az Origóhoz a 2015-ös töriérettségi feleletválasztós tesztsoráról. A helyes válaszlehetőségeket Szendrei Péter, a Szent László Gimnázium magyar-történelem szakos tanára jelölte be pirossal.

A kiegyezéstől napjainkig

Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés okairól és történelmi hasznáról kérdezték a vizsgázókat.

Érettségi 2015 Forrás: Origo

Az érettségizőknek képben kellett lenniük Magyarország két világháború közötti gazdasági helyzetével is.

Érettségi 2015 Forrás: Origo

Ki kicsoda az ENSZ-ben? A helyes válaszokat csak be kellett írni.

Az ENSZ vezetőit is illett ismerni Forrás: Origo

Magyarország szovjet megszállása, Kádár-kori propagandaszövegek: a korszakok megkülönböztetésén túl érvelni is kellett az írásbeli válaszadás során.

Érettségi 2015 Forrás: Origo

Az írásbeli kérdések közül talán legérdekesebb a népességszám alakulására vonatkozó sorozat volt. A feltett kérdések egyértelműen a bevándorlás népességnövelő, a lakosság öregedését ellensúlyozó hatására utaltak, kitérve a Romániából érkező bevándorlókra is.

A Nyugatrómai Birodalomtól a 21. századig tartó időskálát ölelt fel az írásbeli történelemérettségi Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kell az idegen?

Bár az érettségi kérdések összeállítására ez nincs kihatással, nem elhanyagolható tény, hogy a magyar közvélemény az utóbbi hónapokban egyértelműen idegenellenes lett. Egy lapon említi a "megélhetési bevándorlás" és a terrorizmus kérdését a kormány által kiadott nemzeti konzultáció is.

A népességszám alakulása és a bevándorlás is téma volt az érettségin Forrás: Origo

A társadalmak elöregedéséről és növekvéséről is kérdezték a vizsgázókat.

Európa öregedik, Afrika lakossága folyamatosan a háromszorosára is nőhet Forrás: Origo