Fideszes törvény miatt aggódik Áder

Áder János Köztársasági elnök Áder János Köztársasági elnök Áder János Köztárssági Elnök tart sajtótájékoztatót a Sándor-palotában
Áder János Köztárssági Elnök tart sajtótájékoztatót a Sándor-palotában
Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz fordult Áder János, mert szerinte alaptörvénybe ütközhet a nemzeti parkok működését érintő törvény. Az államfő attól tart, sérülhetnek a természetvédelem érdekei is.
Vágólapra másolva!

Megvizsgálta és az Alkotmánybírósághoz küldte Áder János a nemzeti parkok földjeinek kezeléséről szóló törvényt, amit április 28-án fogadott el az Országgyűlés.

A téma kapcsán korábban az Origo is kérdezte az államfőt, ő akkor arra hivatkozott, hogy tart még a törvény vizsgálata.

Áder kontrollt kér

Mára kiderült, a szabályozás hagy kivetnivalókat maga után. „Álláspontom szerint a jogszabály egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsenek összhangban hazánk Alaptörvényével" – jelentette be közleményében Áder János.

Áder János szerint több ponton is alkotmányba ütközhet az április végén elfogadott törvény Fotó: Polyak Attila - Origo

A köztársasági elnök 3 pontban kért alkotmányossági normakontrollt

  • Fogadott el az Országgyűlés feles többséggel olyan rendelkezést, amiről csak minősített többséggel dönthetett volna? Emiatt ugyanis érvénytelenek lehetnek a törvény egyes részei.
  • A törvény elfogadása miatt sérülhettek a természetvédelem intézményi garanciái a nemzeti parkoknál?
  • A törvény miatt módosíthatóak a parkok korábban jogszerűen megkötött és most is érvényes szerződései?

Az Alkotmánybíróságnak 30 napja van a válaszadásra.

Civil riadó

Áder döntése nem előzmény nélküli, több természetvédelm szervezet, közöttük a WWF Magyarország is kérte a köztársasági elnököt, hogy forduljon a Alkotmánybírósághoz a szerintük alkotmányellenes, a természeti értéket veszélyeztető törvény miatt. A természetvédők most üdvözlik az államfő bejelentését.

A másik felét is

A parlament egyszerű többséggel elfogadta az ellenzék által csak földmutyinak nevezett törvényt, ami a nemzeti parkok védett területének kezelési jogát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez juttatná.

Szürkemarha pihen a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Tihanyi-félszigeten. Kihúzhatják alóla a legelőt Forrás: Polyak Attila

A természetvédelmi területek egy részét jelenleg is az NFA kezeli, a másik fele van a nemzeti parkoknál.

Nem ment könnyen

A törvényjavaslatot először április 14-én terjesztették a parlament elé - elfogadása akkor még kétharmadot igényelt volna, elsőre pedig nem is sikerült az ellenzéki képviselők elutasító voksa miatt.