Bajnai Gordon nem tud ellene folyó NAV-vizsgálatról

Bajnai Gordon interjú
Interjú Bajnai Gordonnal.
Vágólapra másolva!
Közérdekű bejelentés alapján már február közepén hivatali eljárásba kedzett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Bajnai Gordon volt kormányfő azonban az Origóval azt közölte, hogy nem tud ellene folyó vagyonosodási vizsgálatról.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon nem tüntette fel legutóbbi vagyonnyilatkozatában gazdasági érdekeltségeiből származó jövedelmét, miközben azok a mérlegadatok szerint nyereséget termeltek, így osztalékot is fizethettek a tulajdonosoknak. Ezt kifogásolta egy állampolgári bejelentés, ami alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagyonosodási vizsgálatra jogosult szerve eljárást indított.

Nem derült ki, miből él

A miniszterelnöki posztról 2010-ben, az Együtt-PM választási szövetségből pedig a Párbeszéd Magyarországért (PM) leválása után a politikából végleg távozott Bajnai Gordon már tavaly ősz óta főállásban dolgozik a infrastrukturális befektetésre szakosodott francia cégnél, a Meridiam-csoportnál.

A volt kormányfő nem tüntette fel pontosan az osztalékbevételeit - ha egyáltalán voltak Fotó: Origo

A mostani NAV-eljárás előzménye, hogy Bajnai Gordon utolsó, tavaly júniusi záró vagyonnyilatkozatában egy állampolgári bejelentés szerint nem tüntette fel, miből él. Legalábbis a vagyonnyilatkozat alapján a NAV-hoz erről közérdekű bejelentést tett, fel- illetve bejelentéseiről közismert Tényi István szerint.

Két cégből jöhet pénz

Bajnai feltüntette vagyonnyilatkozatában két cégét, ám az onnan befolyó pénzt nem. A 2011-ben alapított tanácsadó cégnek, az Ebit Consulting Kft.-nek a volt kormányfő az egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője, a bécsi szekhelyű másik vállalkozásnak, az Inverness GmbH-nak csak 40 százalékos tulajdonosa.

Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatában korábban már a Fidesz is kifogást talált Fotó: Origo

Közérdekű bejelentésében Tényi azt írta a NAV-nak, hogy az Ebit Consulting 2013-ban 51,4 millió forint nettó árbevételt ért el, eredménytől függő osztaléka pedig 18,3 millió forint is lehetett, Bajnai mégis csak annyit írt a vagyonnyilatkozatban, hogy ügyvezetőként fizetést nem, csak eredményfüggő osztalékot vesz fel, ám nem pontosította, mennyit.

Pedig tulajdoni aránya alapján akár a teljes osztalékot felvehetné - jelezte Tényi, emlékeztetve, hogy a cégadatok szerint a korábbi években így is tett. A nyereséget az üzleti évek végén osztalékként szinte teljesen kivette a tulajdonos: 2011-ben 6 millió, 2012-ben pedig 25,9 millio forintot. A másik cég, a bécsi Inverness GmbH eteében sem tüntette fel amúgy BAjnai, mennyit vett ki esetleg onnan.

"Ez a hajó már elment"

Tényihez hasonlóan egyébként az év elején a sajtó és a Fidesz már foglalkozott Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatával és jövedelmével, de az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé már nem került az ügy. "Ez a hajó Bajnai Gordon esetében elment" - mondta akkor a KDNP-s Rubovszky György, a mentelmi bizottság volt elnöke. Magyarázata szerint az Együtt listájáról a parlamentbe jutott politikus letette ugyan a képviselői esküt, ám mandátumáról hamar lemondott, így már nincs joga a parlamenti bizottságnak vizsgálódni az ügyében.

Valamilyen vizsgálat van

Az Origo birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy Tényi István januári írásos bejelentésére a NAV februárban válaszolt, és jelezte, hogy "bejelentését a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazagtóságának további intézkedés céljából megküldtük, tekintettel arra, hogy vagyonosodási vizsgálat lefolytatására a NAV adóigazgatási szerve jogosult."

A NAV válasza a hivatalos eljárás megindításáról Forrás: Origo

A reginális igazgatóság egy héttel később pedig már arról tájékoztatta egy másik levélben Tényi Istvánt, hogy közérdekű bejelentése alapján

A levél ugyanakkor következetesen a bejelentéssel kapcsolatos "hivatali eljárást", nem pedig vagyonosodási vizsgálatot említ, de megjegyzi, hogy az eljárás várható befejezési határideje 2015. júliusa.

A NAV azt is írta, hogy a hatóságot titoktartási kötelezettség terheli, így Bajnai "adókötelezettségéről, annak teljesítéséről, a vonatkozó adóhatósági vizsgálatról, az adóhatóság konkrét megállapításairól és azok eredményéről" felvilágosítás nem adható. Lehet, hogy őt magát is elfelejtették értesíteni, legalábbis Bajnai Gordon az Origo megkeresésére azt közölte: "nem tud ellene folyó vagyonosodási vizsgálatról."