Szijjártó megy a győzelem napi ünnepségre

Győzelem napi ünnepség
Főpróba
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külügyminiszter képviseli Magyarországot a szombati győzelem napi megemlékezésen Moszkvában.
Vágólapra másolva!

A parádén nem lesz ott

Ezt maga a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be az M1 aktuális csatornának péntek reggel. A tárcavezető kiemelte: a többi európai külügyminiszterhez hasonlóan a katonai parádén nem vesz részt, hanem csak a megemlékezésen.

Fotó: Bielik István - Origo

Mint mondta, azért született az a döntés, hogy a külügyminiszter képviselje Magyarországot az eseményen, mert Közép-Európában Csehországot az elnök, Szlovákiát a miniszterelnök, Szlovéniát pedig szintén a külügyminiszter képviseli. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök is jelezte, hogy Oroszországba utazik. 1945. május 9-én ért véget a második világháború, erre emlékeznek nagyszabású katonai díszszemlével az orosz fővárosban. Több vezető nem fogadta el a moszkvai meghívást a kelet-ukrajnai helyzet miatt.

Ádert hívták, nem Orbánt

Vlagyimir Putyin budapesti látogatása alkalmával szóban hívta meg Áder Jánost a moszkvai megemlékezésre. Furcsa módon az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatóján mondta ezt, ezért sokan először úgy értették, hogy a miniszterelnököt hívta meg. Később tisztázódott, hogy Putyin Áderre gondolt. A köztársasági elnök sokáig lebegtette, hogy elfogadja-e a meghívást. Az Együtt például arra kérte, utasítsa vissza az invitálást. Valószínűleg ez a kérés játszhatott a legkevésbé szerepet a döntésében, de Áder végül jelezte: nem utazik el Moszkvába, a nagykövet képviseli majd Magyarországot.

Merkel megy, de nem akkor

Angela Merkelt vasárnapra várják Moszkvába. A német kancellár - több nyugati állami vezetőhöz hasonlóan nem lesz jelen a szombati Vörös téri katonai díszszemlén, de másnap koszorút helyez el a háború orosz áldozatainak emlékművénél. A politikus Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyal és lapértesülés szerint orosz ellenzékiekkel is találkozik.

Főpróba Forrás: MTI/EPA/Alekszandr Zemljanyicsenko

Szlovákia érintett

"Szlovákiában az akkori Vörös Hadsereg 63 ezer katonája halt meg, és senki nem kételkedik abban, hogy a fasizmus legyőzésében a Szovjetunió döntő szerepet játszott" – indokolta Robert Fico szlovák miniszterelnök, miért fogadta el az orosz meghívást.

Belpolitikai kérdések

Bár moszkvai beszámolók szerint nagyon lelkes volt a meghívás kapcsán Kim Dzsongun, szintén a Kreml adott ki közleményt arról, hogy szándéka ellenére mégsem meg Oroszországba az észak-koreai vezető, akinek ez lett volna az első külföldi útja 2011 óta, amikor átvette a hatalmat apja halála után.