13 évet kapott a pécsi gyilkos

Vágólapra másolva!
Tizenhárom év fegyházra ítélte különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt egy 1998-ban történt gyilkosság vádlottját hétfőn első fokon a Pécsi Törvényszék. A férfi, Hamvas Gábor tizennégy éven át Angliában bujkált, 2012-ben fogták el.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a jelenleg 43 éves vádlott 1998. január 21-én a Pécset Orfűvel összekötő Abaligeti útra csalta ismerősét, aki egy üzleti ügy miatt pénzt követelt tőle, és ott megölte őt. Különös kegyetlenséggel végzett a másik férfival: tizenhatszor csákánynyéllel sújtott le a fejére, a nyakára, a lábára, majd tizenkilencszer késsel szúrta meg a hátán, a vállán, a nyakán, az arcán a már magatehetetlen sértettet.

Testőre is segített

Az áldozat hosszú szenvedés után a vérveszteség miatt a helyszínen belehalt sérüléseibe, a gyilkos és társa elmenekült. A vádlottat testőre segítette a cselekmény elkövetésében, őt még abban a hónapban elfogták, és egy évvel később bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen nyolc év fegyházra ítélték.

Új személyazonossága lett

Hamvas Gábor Angliába szökött, ahol tizennégy éven át bujkált. Új személyazonosságot szerzett, egy fuvarozó cégnél targoncavezetőként, sofőrként dolgozott, amikor 2012 márciusában a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomára akadt és angol rendőrök elfogták. 2013 júniusában sikerült Magyarországra szállítani.

Mindent tagad

A bíró kitért arra, hogy a vádlott sem elfogásakor, sem azóta nem tett vallomást, de állította: nem volt a helyszínen az eset megtörténtekor, a cselekményt nem ő követte el. Az ellene felhozott bizonyítékokat ugyanakkor a bíró szerint hitelt érdemlően nem tudta cáfolni. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, az eljárást másodfokon a Pécsi Ítélőtábla folytatja le. A vádlott továbbra is őrizetben marad a bíró döntése alapján.