Európai jobbközép pártokkal egyeztetett Németh Zsolt

Németh Zsolt
Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke
Vágólapra másolva!
Az energiaunió és az EU biztonsági stratégiájának reformja is téma volt a CDU/CSU konzervatív pártszövetség interparlamentáris konferenciáján, ahol magyar részről Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Gulyás Gergely, a bizottság alelnöke vett részt.
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt kétnapos látogatásának második napján tárgyalt Christoph Heusgennel, Angela Merkel külpolitikai főtanácsadójával és Michael Rothtal, a külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államminiszterével is.

Németh Zsolt előadást is tartott Berlinben az energiaunióról Fotó: Bielik István - Origo

Jobbközép pártok egyeztettek

A politikus az Origónak telefonon adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az EU biztonsági stratégiáját 2003-ban fogadták el, ennek hamarosan elkezdődik a felülvizsgálata, és jövőre fejeződhet be. Ehhez viszont szükség van a nemzeti parlamentek és a pártcsaládok véleményére is, ezért hívták össze a CDU/CSU konferenciáját, amelyen a jobbközép, konzervatív, keresztény pártok parlamenti küldöttségei vettek részt.

A külügyi bizottság elnöke a tanácskozáson a védelmi politikáról szólva rámutatott, az EU legfontosabb feladata az, hogy képes legyen eredményesen kezelni „az orosz-ukrán háborút”, ami politikai feladat és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépést, ami pedig alapvetően katonai feladat. Ugyanakkor az Iszlám Állam elleni katonai fellépés után a politikai rendezés fázisának kell következnie.

Irakban együttműködés kell

Németh Zsolt leszögezte, hogy Németország és Magyarország között mindenképpen szoros együttműködésre lesz szükség, hiszen a megállapodás szerint magyar katonák fogják védeni az iraki Erbílben található kiképző bázist, ahol német és olasz katonák teljesítenek majd szolgálatot.

A konferencia másik fő témájával, az energiaunióval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja az elképzelést, de alapvető jelentőségűnek tartja a szubszidiaritás elvét, vagyis azt, hogy az energiaunió kiépítése segítse, ne fékezze a tagországokat abban, hogy olcsón, biztonságosan és fenntartható módon láthassák el állampolgáraikat energiával.

Kell egy komoly gázvezeték

„Az energiaunió sikerének legfőbb feltétele az, hogy biztosítsa az energetikai infrastruktúrát a közép- és kelet-európai térségben. Ehhez egy komoly, nagy kapacitású gázvezetékre mindenképpen szükség lesz, erre a forrást pedig a Juncker-alap lehet” – tette hozzá Németh Zsolt.