Vágólapra másolva!
Eddig megvédte a belügyminiszter az álláshalmozó katasztrófavédelmi vezetőket, de már nemcsak nekik, hanem a szervezet főigazgatójának is le kell mondania a tisztségével összeférhetetlen céges megbízásokról. Egyről már lemondott, de kiderült, van még másik kettő ilyen állása. Ha a minisztérium nem is szankcionálta a törvénysértő álláshalmozást, az ügyészség még elrendelhet nyomozást.
Vágólapra másolva!

Vége a katasztrófavédelmi vezetők álláshalmozásának: Pintér Sándor belügyminiszter lényegében elismerte, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) egyes vezetői eddig törvénysértő módon dolgoztak mellékállásban gazdasági társaságoknál, és rendelkezett ezen posztok felszámolásáról.

Egyről tudtunk, három volt

Az eddig az álláshalmozókat védelmébe vevő Pintér Sándor belügyminiszter szigora érinti a másodszor is nyugdíjba vonult Bakondi György helyét egy hónapja az OKF élén elfoglaló addigi gazdasági helyettes, Tollár Tibor vezérőrnagyot is.

Tollár Tibor több gazdasági társaságban is tisztséget vállalt OKF-es vezetőként Fotó: Bielik István - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, Tollárról már előléptetése előtt kiderült, hogy évek óta részt vesz egy állami tulajdonú, tűzoltó járművek javításával foglalkozó cég, a BM Heros Zrt. vezetésében mint az igazgatóság elnöke. Ez pedig munkaviszonynak számít, betöltése ellentétes a szolgálati törvénnyel.

Ugyan a belügyi tárca szerint a Heros Zrt. felett a tulajdonosi jogokat az OKF gyakorolja, az irányító és ellenőrző testületbe pedig kötelező tagokat delegálni, ám a szolgálati törvény nem tesz különbséget a cég tulajdonosa szerint, és aszerint sem, hogy az ott végzett munka a szolgálattal összefügg-e.

A botrány hatására ugyan Tollár Tibor még OKF-főigazgatói kinevezése előtt, áprilisban lemondott a BM Heros Zrt.-nél betöltött tisztségéről, ám mint azóta a Lánglovagok portál kiderítette, a tábornok másik két, a katasztrófavédelemhez még ennyire sem köthető gazdasági társaságnál is vállalt megbízatást.

Pintér levette róla a kezét

Tollár Tibor a cégbírósági adatok szerint a Márianosztrai Fegyház és Börtön elítéltjeit foglalkoztató állami cég, a Nostra Kft. felügyelőbizottsági tagja volt 2010-től. Megbízatása 2018-ig szólt, de még a Heros Zrt. botránya előtt lemondhatott, legalábbis 2015. március 10-én törölték a tagok közül.

A magyar-szlovák földgázszállító vezetéket építő Magyar Gáz Tranzit Zrt. felügyelőbizottsági tagjai között ugyanakkor a cégiratok szerint továbbra is szerepel Tollár. A Nostra Kft.-ben és a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-ben betöltött tisztségek miatt az MSZP-s Harangozó Tamás kért magyarázatot a belügyminisztertől.

Pintér Sándor belügyminiszter Tollár Tibor kinevezési ünnepségén - nem védi többé Fotó: Bielik István - Origo

Írásbeli válaszában Pintér Sándor közölte: a július 1-jén hatályba lépő új szolgálati törvény "egyértelműen rendezi az összeférhetetlenség szabályait (...) Tollár Tibor ezen rendelkezéseknek megfelelően fog eljárni, és a jogszabály hatálybalépését megelőzően lemond a felügyelőbizottsági tisztségeiről."

Ezzel lényegében elismerte a miniszter a jelenleg fennálló törvénysértést, hiszen a módosított szolgálati törvény vezetőkre érvényes összeférhetetlenségi szabályai nem változtak: a hatályos törvény ugyanígy tiltja - néhány kivétellel - a vezető beosztásúak munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyának létesítését.

Másokat is utolér a szigor

Nem csak Tollár tábornoknak kell megválnia mellékállásaitól, hanem több más OKF-es vezetőnek is. Csak a BM Heros Zrt.-ben négy másik vezető is érintett: ketten az igazgatóság, ketten pedig a felügyelőbizottság tagjaként. A cégbírósági adatok szerint mind a négyük tisztsége hatályos - igaz, még Tollár csaknem egy hónapja bejelentett lemondását sem vezették át a nyilvántartásban.

A belügyminiszter 30 napot adott a katasztrófavédelmi vezetőknek, hogy megszüntessék összeférhetetlen tisztségeiket.

A belügyminiszter a Lánglovagok.hu szerint április végén utasításba adta, hogy a szolgálati törvény alapján az állományilletékes parancsnokok szólítsák fel az érintetteket, hogy a gazdasági társaságokban betöltött vezető tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagságukkal kapcsolatos összeférhetetlenséget 30 napon belül szüntessék meg. Ezt a tárca sajtóosztálya meg is erősítette az Origónak.

Ma döntik el, nyomoznak-e

Ha a Belügyminisztérium nem is szankcionálta a törvénysértő álláshalmozást, az ügyészség még elrendelhet nyomozást - erről az Origo értesülései szerint ma dönt a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádhatóságnál ugyanis korábban emiatt bejelentést tett Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezető.

Árok Kornél tett bejelentést az álláshalmozás miatt az ügyészségen Forrás: Origo

Árok Kornél bejelentése szerint az összeférhetetlenség mellett "hamis magánokirat felhasználása vagy közokirat-hamisítás gyanúja is felmerül, hiszen az érintettek olyan tartalmú elfogadó nyilatkozatot tettek, amelyben azt állították, hogy velük szemben nem áll fenn összeférhetetlenség".

Az ügyészség már kétszer meghosszabbította 15-15 nappal feljelentéskiegészítés határidejét. Többször nem lehet, a határidő pedig május 13-án lejár - ismerte el az Origónak a vádhatóság szóvivője. Nagy Andrea szerint ezért ma eldöntik, indítanak-e nyomozást az álláshalmozások miatt, vagy sem.