A parlagisas-fióka pótszülőket kap

Jászberény, 2015. május 13.
Egy mesterségesen keltetett parlagisas-fióka (Aquila heliaca) a jászsági Sasközpontban, Jászberény közelében 2015. május 13-án. A kilencnapos fiókát egy természetes sasfészekbe, pótszülőkhöz helyezik ki a Hortobágyi Nemzeti Par
Jászberény, 2015. május 13. Egy mesterségesen keltetett parlagisas-fióka (Aquila heliaca) a jászsági Sasközpontban, Jászberény közelében 2015. május 13-án. A kilencnapos fiókát egy természetes sasfészekbe, pótszülőkhöz helyezik ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Mesterségesen keltetett, nyolcnapos parlagisas-fiókát helyeztek ki pótszülőkhöz a jászsági Sasközpont közelében levő természetes sasfészekbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai.
Vágólapra másolva!

A Kelemennek elnevezett fióka május 4-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai túzokvédelmi állomásán kelt ki egy olyan tojásból, amelyet tíz nappal korábban egy elhagyott fészekből mentettek ki.

Forrás: MTI/Bugány János Forrás: MTI/Bugány János

A fészket önkéntes sasőrök figyelik majd egészen a fióka júliusi kirepüléséig. Egy olyan sasfészket választottak a szakemberek, ahol feltehetően a hím madár terméketlensége miatt már több éve nem kelt ki fióka, így nagy esélye lesz a kis sasnak a túlélésre.

Forrás: MTI/Bugány János Forrás: MTI/Bugány János

A Jászsági Madárvédelmi Területen található az ország egyik legsűrűbben költő parlagisas-állománya, jelenleg 160-170 pár fészkel az országban. A ragadozó madarak védelmére indult a Life+ program, ennek keretében készülhetett el a jászsági Sasközpont, a tanösvények és a kiállítások.

Forrás: MTI/Bugány János Forrás: MTI/Bugány János

A mintegy 100 millió forintos beruházás 45 millió forint uniós támogatással valósult meg, a költségek fennmaradó részét minisztériumi forrásból a Hortobágyi Nemzeti Park finanszírozta.

Forrás: MTI/Bugány János Forrás: MTI/Bugány János