A Neptun utcai iskola megszüntetése ellen tiltakoztak

Budapest, 2015. május 14.
Résztvevők a főváros XV. kerületében működő Neptun utcai általános iskola tervezett megszüntetése ellen tartott demonstráción a budapesti Kossuth téren 2015. május 14-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2015. május 14. Résztvevők a főváros XV. kerületében működő Neptun utcai általános iskola tervezett megszüntetése ellen tartott demonstráción a budapesti Kossuth téren 2015. május 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A főváros XV. kerületében működő Neptun utcai általános iskola tervezett megszüntetése ellen tiltakoztak diákok, oktatók és szülők csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete előtt megtartott demonstráción - amelyen mintegy százan vettek részt - Horváth Szilveszter, az intézmény tanítója, a tiltakozás főszervezője hangsúlyozta: arra kérik Balog Zoltán minisztert, hogy ne írja alá "a halálos ítéletüket, mert szeretnének életben maradni".

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: a fenntartó nem érti meg, hogy az iskola "nemcsak kő és tégla, hanem humánerőforrás". Utóbbit pedig nem lehet egyik pillanatról a másikra áthelyezni. Az iskolára szükségük van a gyerekeknek és a lakótelep társadalmának - mondta a szakszervezeti vezető.

Forrás: MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Rónáné Helle Mária, az iskola igazgatója azt hangsúlyozta, hogy csütörtökön érdemi párbeszédet folytatott a tárca képviselőivel az intézmény jövőjéről, ezért abban reménykedik, hogy folytathatják az oktatómunkát.

Forrás: MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A résztvevők a Kossuth Lajos téren gyülekeztek, onnan vonultak a minisztérium elé, miközben a "Hajrá Neptun!" és a "Nem adjuk az iskolát!" jelszavakat skandálták. A magasba tartott transzparenseken a többi között az volt olvasható, hogy a "Neptun élni akar".

Forrás: MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A tüntetés végén petíciót adtak át a tárca képviselőjének, Deák Bencének, a köznevelési államtitkár politikai tanácsadójának. A Bors írt elsőként a Neptun tervezett bezárásáról. A lap úgy tudja, hogy a jelenleg 300 diáknak otthont adó tanintézmény helyén kínai iskolát akarnak nyitni.

Forrás: MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás