Iskolaátnevezéstől félnek Miskolcon is

Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
Vágólapra másolva!
Négy év elteltével újra elterjedt Miskolcon a pletyka, hogy át akarják nevezni a Földes Ferenc Gimnáziumot. Az átkereszteléssel eddig már háromszor próbálkozott a Széchenyi ’56 Emlékbizottság, most azonban úgy tűnik, álhír okozta a pánikot.
Vágólapra másolva!

Talán nem véletlen, hogy éppen a szegedi Ságvári Endre Gimnázium átnevezésével egy időben kezdett el terjedni Miskolcon a hír: az önkormányzat újra megpróbálkozik a Földes Ferenc Gimnázium átnevezésével. A megyeszékhelyen még az egyik helyi lap is megírta, hogy a városvezetés állásfoglalást kért a Magyar Tudományos Akadémiától a Földes névről.

A Földes Ferenc Gimnázium neve biztosan megmarad Forrás: Wikipedia

Korábban is támadták

Nem ez az első alkalom, hogy fellángolt a vita a nagynevű miskolci gimnázium nevéről. A Széchenyi ’56 Emlékbizottság már háromszor kérte az önkormányzattól, hogy az iskola kapja vissza régi nevét. Az intézmény a református Lévay és a katolikus Fráter gimnázium egyesülésével jött létre, és 1950 óta viseli a Földes nevet. 1956 októberében a tanárok és a diákok kezdeményezésére Széchenyire keresztelték, de nem sokkal később az akkori igazgató elrendelte, hogy újra Földes legyen a neve. A néhány hónapot élt Széchenyi névre 1999 óta tábla emlékeztet az intézmény falán.

Az emlékbizottság utoljára 2010-ben kezdeményezte a névváltoztatást, ekkor a miskolci képviselőtestület is napirendre tűzte a kérdést. A városban ennek hírére óriási tiltakozás kezdődött, rövid idő alatt 40 ezren írták alá az átkeresztelés elleni petíciót. A polgármester ennek hatására levette a kérdést a napirendről.

„Egy diktatórikus névváltoztatást nem akarunk egy másik diktatórikus lépéssel tetézni” – mondta akkor Kriza Ákos.

Pletyka van, alapja nincs

A megyeszékhelyen ekkor megnyugodtak a kedélyek, de pár hete ismét elterjedt a pletyka, hogy a kommunista utca- és intézménynevek átnevezési hullámát meglovagolva az önkormányzat megint megpróbálkozik az átnevezéssel. Az egyik helyi lap tudósítása szerint a városvezetés még a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását is kérte az ügyben.

Ki volt Földes Ferenc?

Földes Ferenc (1910–43) művelődéspolitikus és filozófiaíró a párizsi Sorbonne-on és Bolognában tanult. 1932-től részt vett a baloldali szervezetek munkájában, emiatt négy hónap fogházbüntetésre ítélték. Később társadalmi és filozófiai témájú cikkeket publikált itthon és külföldön; 1941-ben megjelent művében a magyarországi iskolarendszer antidemokratikus jellemzőiről ír. Munkaszolgálatosként az orosz fronton esett el 33 évesen.

Az Origo megkereste az összes érintett felet, akik határozottan cáfolták a híreket. Sem a gimnázium igazgatója, sem pedig a miskolci önkormányzat sajtóosztálya nem tudott arról, hogy bárki át akarná nevezni az intézményt. A Magyar Tudományos Akadémia szintén cáfolta, hogy állásfoglalást kértek volna tőlük, ráadásul arra is emlékezetett, hogy az önkormányzat kérésére nem is járhatnának el az ügyben. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium alapítója és fenntartója ugyanis a KLIK, nem pedig az önkormányzat.

Az MTA sem vizsgálódik

„Tekintettel arra, hogy a Földes Ferenc Gimnázium egyik olyan törvény hatálya alá sem tartozik, amely az Akadémiának az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tekintetében véleményezési hatáskört biztosít, az Akadémia elnökének nincs hatásköre ebben az esetben a név kapcsán állást foglalni. Amennyiben az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezéseket illetően az Akadémiához a vonatkozó törvényekben nem meghatározott körben, illetve olyan szervtől vagy személytől érkezik megkeresés, amit vagy akit a vonatkozó törvények erre nem jogosítanak fel, a megkeresést az Akadémia érdemi vizsgálat nélkül elutasítja” – írták.