Kórház előtt tüntettek az ingyenes parkolásért

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház
A kistarcsai Flór Ferenc Kórház parkolója
Vágólapra másolva!
A betegek helyett az érintett önkormányzatokkal fizettetnék meg a kistarcsai kórház parkolójának rendbetételét azok a tiltakozók, akik szombat délelőtt gyűltek össze az intézmény előtt. Szerintük felháborító, hogy április óta pénzbe kerül a parkolás a betegeknek és hozzátartozóiknak is. 
Vágólapra másolva!

Több mint százan tüntettek szombat délelőtt a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház előtt. A demonstrálók szerint felháborító, hogy az intézmény parkolójában április eleje óta fizetni kell az autósoknak.

A kórház bejáratánál kihelyezett tájékoztató szerint a 30 percnél rövidebb várakozási idő ingyenes, 30 percen túl a várakozás alkalmanként 500 forint. A megváltott jegy este 10 óráig érvényes. Havi parkolóbérletet is lehet váltani 6 ezer forintért.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház parkolója április óta fizetős Forrás: Google

Fenntartásra kell a pénz

Az Origónak az intézmény igazgatója korábban azt nyilatkozta, azért döntöttek a parkolási díj mellett, mert nem tudták fenntartani a parkolót. Trombitás Zoltán szerint sem a kistarcsai önkormányzat, sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudott segíteni a parkolási problémáikon. Megunták az állandó kártérítési pereket is, amelyeket az autótulajdonosok indítottak az ellopott vagy megrongálódott járművek miatt.

A kórház közleménye szerint a befolyt összeget a parkoló burkolatának javítására, a balesetmentes közlekedés biztosítására és a járművekkel kapcsolatos bűncselekmények csökkentésére fordítják.

Dobják össze az önkormányzatok

A döntés rengeteg helyinél kivágta a biztosítékot, szombat délelőttre pedig tüntetést szerveztek a kórház elé. Kolozs András szervező, az MSZP XVI. kerületi elnöke az Origónak elmondta: több mint százan gyűltek össze a politikamentes demonstrációra.

A kórház vezetősége a pénzt a parkoló rendbetételére fordítaná Forrás: Facebook

„A kórházhoz több mint 400 település tartozik, ezért a fizetős parkolás rengeteg embert érint. Ők ráadásul már elég adót fizetnek, ezért azt javasoljuk, hogy az érintett önkormányzatok segítsenek fenntartani a parkolót. Hiszen ha ennyi ember között elosztjuk a költségeket, a parkoló rendbetétele személyenként nem több mint 250 forintból megoldható” – mondta.

Petíciót a tüntetők most nem adtak át, de napokon belül levélben keresik meg az összes érintett polgármestert javaslatukkal.

Apró siker is akadt

A tüntetést a rendezők eredetileg a kórház parkolójába szervezték, de a rendőrség nem engedélyezte a helyszínt, mert az magánterület. A demonstrálók ezért kicsit távolabb gyűltek össze. A héten pedig sikernek könyvelték el, hogy bár a hivatalos közlemény szerint reggel 5 és este 10 között kell fizetni a parkolásért, néhány napja már este 8 után sem kértek pénzt az autósoktól.