Pénzt hozott, a bevándorlókat pedig vinné Debrecenből Orbán

Orbán Viktor, Papp László, Debrecen
Debrecen, 2015. május 18. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Papp László, Debrecen polgármestere együttműködési megállapodást ír alá a debreceni városházán 2015. május 18-án. A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott Debrecenbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Innovációs központot hoznak létre, fejlesztik a főpályaudvart, a repülőteret és a Nagyerdőt, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézményt alapítanak, új ipari park is épül, a Debrecen–Püspökladány vonalon pedig 160-nal száguldhatnak majd a vonatok. Tízmilliárdokat kap minderre Debrecen.
Vágólapra másolva!

Tízmilliárdokat ad a kormány a hajdú-bihari megyeszékhelynek, amelyre sikertörténetként, a sikeres Magyarország zászlóshajójaként tekint – mondta Orbán Viktor Debrecenben, ahol a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Papp László polgármesterrel.

Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László, Debrecen polgármestere együttműködési megállapodást írt alá a debreceni városházán Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A városnak fejlődnie kell, a cél itt is a teljes foglalkoztatottság, ezt pedig a kormány szerint nem segíti a menekülttábor.

Nem menekültek, bevándorlók

Bezáratná a debreceni menekülttábort a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez nem menekülttábor, hanem bevándorlók tábora, amit be kell zárni, lakóit pedig haza kell küldeni.

A tábort bezáratná, lakóit hazaküldené a kormányfő Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A menekülteket, azokat, akik csak úgy menthették az életüket, hogy útra keltek, Magyarország mindig befogadta – tette hozzá a kormányfő. Akik most ide érkeznek, azok a miniszterelnök szerint nem menekültek, hanem bevándorlók, a jobb élet reményében kerekednek fel, ami érthető, de szerinte elfogadhatatlan. Illegálisan lépik át a határt, ami bűncselekmény, de Orbán Viktor szerint Brüsszel azt akarja, hogy ne legyen az.

Magyarország be akarja zárni ezeket a táborokat, és nem akar bevándorlási politikát folytatni,

ennek elfogadtatásához azonban a kormánynak néhány csatát Brüsszelben még meg kell vívnia – fogalmazott Orbán Viktor, aki kedden is erről győzködi majd Strasbourgban az Európai Unió képviselőit. Az Európai Parlament plenáris ülésén "Magyarország ismét napirenden van", az egyik ok a menekültpolitikával kapcsolatos magyar álláspont.

Teljes foglalkoztatottság

A város a munkahelyteremtés szempontjából nem tartozik a legjobban teljesítők közé, szemben például Kecskeméttel és Győrrel, ahol teljes a foglalkoztatottság. Ennek elérése a cél Debrecenben is, ezért a gazdasági versenyképesség javítása szerepelt a tárgyalások középpontjában.

Jönnek a tízmilliárdok

Ötmilliárd forintot kap a város innovációs fejlesztésre,

a debreceni főpályaudvar fejlesztésére 21 milliárd forintot ítéltek meg,

korszerűsítik a Debrecen–Püspökladány-vasútvonalat, hogy 160 km-es sebességgel tudjanak menni rajta a vonatok, erre 16 milliárdot kap a város.

21 milliárd forintból korszerűsítik a debreceni Nagyállomást, ahol intermodális közösségi közlekedési központot hoznak létre Forrás: MTI/Oláh Tibor

Ipari park, repülőtér, Nagyerdő

Az új ipari park kialakítását a kormány azzal segíti, hogy a város környéki, állami kézben lévő földtulajdont szeretnék felszabadítani, erről tárgyalnak a Honvédelmi Minisztérium részvételével. Orbán azt mondta, hogy 6-700 hektáros egybefüggő ipari parkot képzelnek el. A repülőtér fejlesztéséhez 1,2 milliárd forintot kap a város, ez a beruházás a turizmus fejlesztését is segíti. Utóbbi részeként a Nagyerdőre 4 milliárd forint jut, ebből futnia kell az elképzelések szerint a strandfürdőre is, az eredmény pedig egy 21. századi, modern európai közpark lesz.

Becsületbeli ügy

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy csak 1998-ra sikerült kiérdemelnie a Fidesznek a debreceniek bizalmát, azóta azonban ez a bizalom töretlen.

Orbán Viktor becsületbeli ügynek nevezte, hogy az erős támogatottság jótékony hatását élvezhesse a város,

amelynek nyakáról 28 milliárd forint adósságot vett le a kormány.

Hálás a melegeknek

A miniszterelnököt kérdezték a homofóbia-ellenes világnapról is. Azt felelte, hogy Magyarország alapvetően tradicionális értékeket vall, toleráns ország, ugyanakkor a tolerancia nem azt jelenti, hogy "tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk".

A kormányfő szerint Magyarországon biztonságban vannak a melegek Forrás: Thinkstock

Azt is mondta:

hálás a homoszexuálisok közösségének, hogy nem azt a provokatív magatartást folytatja, amivel számos európai országnak meg kell küzdenie, és pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretne.

Az érintettek Magyarországon szerinte biztonságban vannak, megkapják az őket megillető tiszteletet, és a külföldiek sem érzik ebből a szempontból veszélyes városnak Budapestet.