Húsz évig nyomoztak a siófoki taxisgyilkos után

Ilija I.-t több tucat rendőr őrizte a helyszíni kihallgatásán
Vágólapra másolva!
Húsz év után lezárult a nyomozás a siófoki taxisgyilkosság ügyében. A Siófokon jól ismert áldozat taxisofőrként dolgozott, mellette valutaváltással is foglalkozott. Széles körben tudták róla, hogy sok készpénzt tart magánál. A rendőrök feltételezése szerint lehetett egy tippadó, aki az elkövetők figyelmébe ajánlotta a jómódú taxist.
Vágólapra másolva!

A Somogy megyei rendőrök aprólékos nyomozással állították össze a vizsgálati anyagot egy Ausztriában szabadságvesztését töltő délszláv háborús veterán és "máig kámforrá vált" társa ellen. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Ilija I.-t és társát emberölés bűntettével és emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítja - írja a Zsaru Magazin.

Beismerte a rablást, de szerinte a társa lőtt

A magyar hatóságok megkeresésére a börtönbüntetését töltő, magát horvát nemzetiségűnek valló 49 éves zágrábi Ilija I. a siófoki gyilkossággal kapcsolatban olyan részleteket említett, amelyeket csak az elkövető tudhatott, ezért 2014 áprilisában az osztrák büntetés-végrehajtástól kikérték helyszíni kihallgatásra. A férfi a helyszínen a rablást beismerte, állítása szerint azonban társa, a 47 éves Velika Gorica-i Dehari D. lőtt.

Ilija I.-t több tucat rendőr őrizte a helyszíni kihallgatásán Forrás: Police.hu/Bartalus Laura

Horvát géppisztolyból lőttek

Kis-Bank Mónika, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az 1995. július 7-én éjjel történt gyilkossággal kapcsolatosan felidézte: egy korábban rendőrként dolgozó bírónő telefonált a rendőrségre, hogy lövéseket hallott az utcáról. A járőrök a helyszínen egy halott férfit és egy életveszélyesen megsebesített nőt, az autóban és a garázsban szétszórt bankjegyeket találtak. Az áldozatokra - mint később kiderült - egy horvát gyártmányú, Agram 2000 típusú géppisztolyból lőttek.

Két férfi menekült el

Egy szemtanú két férfit látott gyalogosan elmenekülni, másoknak pedig feltűnt egy zágrábi rendszámú fehér Audi. A rendőrök a tanúvallomások alapján megtalálták a hotelt, ahol a magukat horvát állampolgárnak mondó férfiak a gyilkosság előtt körülbelül egy héttel szobát vettek ki, majd a lövöldözés után három nappal távoztak onnan.

A hotel strandján egy német turista a vízben megtalálta a fegyver félig üres tárját,

a rendőrök pedig a hotel közelében rábukkantak a támadók által eldobott maszkokra és baseballsapkákra.

Kifigyelték a taxist

A nyomozás adatai szerint a két férfi megfigyelte a taxist, a gyilkosság éjjelén pedig lesben álltak a lakásánál. Amikor beállt a garázsába, előléptek a bokrok közül és pénzt követeltek tőle. A férfi együttműködést színlelve kinyitotta a kocsi csomagtartóját, majd előkapta engedéllyel tartott sörétes fegyverét, az egyik támadó azonban ekkor két lövéssel megölte.

A taxiban utazó nőt, az áldozat ismerősét több lövéssel megsebesítették, de ő túlélte a támadást.

Külföldre menekültek

A külföldre menekült férfiakról a nemzetközi bűnügyi együttműködés során szerzett információkból kiderült, hogy 1995-ben Ausztriában és Németországban is megöltek egy-egy embert. Ilija I.-t elfogták a német rendőrök, 1995 őszén bíróság elé állították, ám a tárgyaláson egy neki becsempészett pisztollyal "megfektette" őreit és a bíróságot, majd megszökött.

Később az osztrák rendőrök fogták el, és az Ausztriában elkövetett emberölésért 1997-ben 25 év szabadságvesztésre ítélték.

Mivel a német hatóságok is eljárást folytatnak ellene, ausztriai büntetésének letöltése után nemzetközi egyeztetés során döntenek arról, hogy melyik országban állítják bíróság elé.