Pontosított az Origónak a rendőrség a megütött híradós ügyében

Borsa Miklós
Budapest, 2011. április 4. Borsa Miklós, a Duna Televízió Híradó műsorvezetője a 4-es stúdióban, a Kunigunda utcai MTV-székházban április 3-án. Összevonták a Magyar Televízió és a Duna Televízió hírműsorainak gyártását, és egy helyszínről, az MTV Kunigunda utcai gyártóbázisáról sugározzák a híradókat, amelyek megtartják eddigi arculatukat. A két hírműsorban lesznek olyan tudósítások is, amelyeket egy közös stáb fog készíteni. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Június 16-ig biztos, hogy nyomozni fog a rendőrség a megütött híradós, Borsa Miklós ügyében. Többet azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el. Az Origo elsőként számolt be arról, hogy a köztévé műsorvezetőjét április 11-én, Balatonfüreden megtámadták. 
Vágólapra másolva!

Az Origo április 14-én, kedden írta meg, hogy megtámadták Borsa Miklóst, a köztévé híradós műsorvezetőjét Balatonfüreden. Bejelentés akkor még nem érkezett a rendőrséghez, a hatóságok az után indítottak vizsgálatot, hogy elolvasták a cikkünket.

Akkor úgy értesültünk, hogy a híradóst arcon ütötték, legalábbis így fogalmazott a kórház egyik vezetője, aki név nélkül azt is elmondta, hogy konkrét betegről nem adhat felvilágosítást, de április 11-én este egy férfit zúzódásos sérülések miatt láttak el.

Borsa Miklós többet nem vezet híradót Forrás: MTI/Kollányi Péter

Akkor egyébként kerestük Borsa Miklóst is, aki csak annyit közölt, hogy

köszöni az érdeklődést, de szabadságon van.

"Most hazudj!"

A közszolgálati televízióban az esetről úgy fogalmaztak: „Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy a munkánk miatt fizikai bántalmazás érhet bennünket, de természetesen az M1 valamennyi munkatársa a történtek ellenére is tovább végzi feladatát.” Az is elhangzott az adásban, hogy először azt kérdezték Borsa Miklóstól, ő mondja-e a híreket, majd rárontottak, ütötték, és közben azt ordították neki:

Borsa Miklós ügyében szűkszavú a rendőrség Forrás: MTI/Kollányi Péter

A megvert műsorvezető, Borsa Miklós nem tett feljelentést. Munkáltatója, az MTVA fordult a rendőrséghez, kérve, hogy keressék meg a tettest. A munkáltató csak bejelentést tehet, feljelentést csak a sértett. Pontosabban a műsorvezető tehetett volna, de nem akart.

Mint később kiderült, Borsa Miklós nem vezet többé híradót.

Ugyan nem mondott fel, de a Híradóba nem kíván visszatérni.

Megtudtuk meddig nyomoznak

Kerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk mikor, hány nappal az eset után indult nyomozás Borsa Miklós ügyében, és azt, hogy mikor jár le. Eleinte kitérő választ kaptunk, majd a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi levelet küldte szerkesztőségünknek:

"Tájékoztatom, hogy a mai napon érkezett megkeresésének megválaszolásakor sajnálatos félreértés történt, amiért ezúton elnézést kérünk. A levelében feltett kérdéseivel kapcsolatban a következőkről tájékoztatom:

Először ugyanis csapán annyit árultak el, hogy az illetékes hatóság büntetőeljárásban vizsgálja az ügy körülményeit.

Ezután írtunk egy újabb levelet és tettük fel ismét a kérdéseinket, igaz még ekkor sem kaptunk pontos választ, cikkünk megjelenése után azonban a már fentebb jegyzett levél érkezett.