Vágólapra másolva!
Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint az EP többsége jelentős hibát követett el azzal, hogy "a magyar ügyet" napirendre vette.
Vágólapra másolva!

Három hangbomba

Szanyi Tibor pénteken Budapesten, egy sajtóbeszélgetésen ezt azzal indokolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ezáltal komoly lehetőséget kapott arra, hogy "szélsőséges nézeteit" elmondhassa. A menekültügy szerdán úgyis napirenden volt Strasbourgban, arra kellett volna koncentrálnia az EP-nek - érvelt. Mint mondta, Orbán Viktor három "hangbombát robbantott": menekültügy, halálbüntetés kérdése, a multikulturalizmus tagadása.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Európában nem kérdés a halálbüntetés

A szocialista politikus véleménye szerint Orbán Viktor tudja, hogy "a halálbüntetés nem kulturáltan tárgyalandó történet", Európa ezen már hosszú ideje túl van, a közös határok miatt a menekültüggyel kapcsolatban pedig csak közös európai megoldások lehetségesek. Egyesülve a sokféleségben - idézte fel az EU jelmondatát Orbán Viktor multikulturalizmusra vonatkozó kijelentésével szembeállítva.

Elterelte a figyelmet

A miniszterelnök Strasbourgban újságíróknak egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország a kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat.
Az MSZP-s politikus úgy értékelt: a magyar miniszterelnök sajnos sikeresen elterelte az európai figyelmet a magyar makroszámok mögötti "szociális katasztrófáról". A lakosság fele megtanult havi 150 euróból élni - fogalmazott.

Szanyi Tibor EP-képviselő Fotó: Bielik István - Origo

Üzemszerű kormányzati bűnözés

Szanyi Tibor szerint a kormányfő arról is elterelte a figyelmet, hogy "hovatovább üzemszerűvé tették a kormányzati bűnözést" az egy ajánlattevős pályázatok növekedésével, illetve arról is, hogy "Orbán Viktor saját rokonsága, barátai és üzlettársai gyakorlatilag lerabolják az egész országot". Megjegyezte, ezzel a vitával hatalmas sajtófelületet biztosított az EP, és szeretné, ha a házvezetés is levonná a tanulságokat.

Az Origo a helyszínről percről percre közvetítettea Strasbourgban történteket.