Így védené meg a halálra ítélt szakot az ELTE

Vágólapra másolva!
Az ELTE Természettudományi Kara még nem kapott hivatalos értesítést a tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzés megszüntetéséről. A kar dékánja szerint, ha a szakot mégis be kell zárni, akkor is találnak rá módot, hogy folytathassák a tanítást. 
Vágólapra másolva!

A tanárok mellett az ELTE Természettudományi Karának vezetését is meglepte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszüntetné a Tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzést. Az Origo írta meg először, hogy a 2011-ben alapított mesterszakra a minisztérium szerint nincs már szükség, a hírt az egyik oktató, Palugyai István is megerősítette.

Az ELTE TTK dékánja szerint a szak oktatói szívesen tanítanának tovább Forrás: MTI/Jászai Csaba

Csak tudományos végzettséggel

A szakra természettudományos alapvégzettséggel lehet jelentkezni, a legtöbb hallgató végzett biológus, geográfus vagy környezettanos. A képzés azért is különleges, mert ez a világszerte Science Communication néven ismert szak első kelet-közép-európai mesterfokú (MSc) képzési programja. A végzettek általában kutatóintézeteknél és múzeumoknál helyezkednek el kommunikációs munkatársként, de sokan dolgoznak a médiában is.

Információnk szerint a szak megszüntetése ellen több elismert kutató is felszólalt, de az egyetem sem szeretné veszni hagyni a képzést.

Megmentenék a tananyagot

Surján Péter dékán az Origóval azt közölte, hogy – bár hivatalos értesítést még nem kaptak az MSc megszüntetéséről, azzal ők is tisztában vannak, hogy a tanárok szívesen oktatnák tovább a szakot.

vagy más, jelenleg futó szakok anyagát ki tudjuk-e egészíteni ezekkel az ismeretekkel” – írta.

Van, ami maradhat

Palkovics László felsőoktatási államtitkár május 8-án jelentette be, hogy elkészült a felsőoktatási törvény módosítása. Az Emmi akkor azt ígérte, hogy egy-két napon belül megjelenik a Magyar Közlönyben a szakok listája, ez azóta sem történt meg. Az biztos, hogy az első változat szerint a kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok alapképzés is megszűnt volna, de ezek végül megmaradnak.