Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész az érdi gázolóra

Vágólapra másolva!
Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész másodfokon annak a nőnek az ügyében, aki 2012-ben elgázolt egy babakocsit Érden. A két és fél hónapos ikerlányok életüket vesztették.
Vágólapra másolva!

Az ügyész azzal indokolta a letöltendő börtönbüntetésre vonatkozó indítványt, hogy a gázoló nem ismerte el, hogy hibázott volna a balesetkor.

Az ügyvéd viszont azzal érvelt, hogy a védence nagyon bánja azt, ami történt, a tragédia neki is pszichés egészségkárosodást okozott.

Túl szigorú az ítélet?

A tragédia 2012. június 18-án történt, Érden. Az asszony elsodorta a babakocsit, amelyet az úttesten tolt az ikrek édesanyja.

Az ügyvéd azzal érvelt, hogy a balesetért nem lehet kizárólag a védencét okolni, a szülők is hibáztak: nem tolhatták volna a babakocsit az úton, mert az elfért volna a járdán is, ráadásul nem kötötték be a babák biztonsági övét.

Záróbeszédében végig a szülők felelősségét firtatta. Azt állította, az anya az út melletti tuják közül tolta ki a babakocsit, és szerinte a bizonyítási eljárás nem volt rendben. Példaként felhozta, hogy az anya sérüléseit nem vizsgálták meg azonnal, hanem csak később.

Azt is említette, hogy a bíróság a közvélemény nyomásának akar megfelelni a szerinte szigorú ítélettel.

Mind a két kislány meghalt a balesetben Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Volt-e rajta napszemüveg?

Az ügyésznő szerint csupán egyetlen dolog nem tisztázódott az első fok után: az, hogy a baleset idején volt-e a sofőrön napszemüveg.

Ennek azért van jelentősége, mert az asszonyt elvakította a nap, amikor felért az emelkedőre, és korábban szemműtéten esett át. Nem tudni, hogy teljesen meggyógyult-e a baleset előtt.

Az utolsó szó jogán egyébként a sofőr - aki könyvelő - nem válaszolt egyértelműen a bíró kérdésére, hogy vis maior történt-e, vagy csak egyszerűen nem látott, de a felmentését kérte.

A gázoló nőt első fokon 2 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a Budaörsi Járásbíróság. A büntetés felének letöltését három évre felfüggesztették.