Orbán nem akar államfő lenni, de kormányfőként újrázna

Orbán Viktor; Cser-Palkovics András Székesfehérvár, 2015. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón beszél, miután Cser-Palkovics András polgármesterrel együttműködési megállapodást írt alá a Modern városok program keretében Székesfehérváron
Székesfehérvár, 2015. május 26. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón beszél, miután Cser-Palkovics András polgármesterrel együttműködési megállapodást írt alá a Modern városok program keretében Székesfehérváron, a Hiemer-ház dísztermében 2015. május 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az államfői poszt nem Orbán Viktornak való, ezért nem is szeretne köztársasági elnök lenni – erről a miniszterelnök Székesfehérváron beszélt, ahol arra is figyelmeztetett: nem szabad elgyengülni vagy engedni a bevándorlás kérdésében, "mert akkor tíz év múlva nem lehet ráismerni az országra".
Vágólapra másolva!

Csak akkor vállalja Orbán Viktor idén ősszel a Fidesz tisztújításán az elnöki posztot, ha ő lehet a párt miniszterelnök-jelöltje is. A kormányfő ezt annak magyarázataként említette, hogy – cáfolva a sajtóhíreket – nem akar államfő lenni, és Lázár Jánosból sem lesz miniszterelnök, mert az továbbra is ő szeretne lenni.

Nullánál kisebb az esélye

A nullánál is kisebb annak a sajtóban terjedő forgatókönyvnek az esélye, miszerint Orbán Viktor arra készül, hogy államfő lesz, a miniszterelnöki posztot pedig Lázár János viheti tovább – erről a kormányfő Székesfehérváron beszélt, ahol a kormány és a város közötti együttműködésről írt alá megállapodás a fideszes Cser-Palkovics András polgármesterrel.

Orbán Viktor miniszterelnök maradna az, ami – nem akar államfő lenni Forrás: MTI/Illyés Tibor

– magyarázta Orbán. A 2017-es elnökválasztás tehát őt "nem érinti", de őszi kongresszusán a Fidesz elnököt választ, és szívesen vállalja is ezt, de csak akkor, "ha 2018-ban is sorompóba léphet" miniszterelnök-jelöltként.

Észnél kell lenni

"Menekültügyben, ha most ellágyulunk, nem leszünk észnél, akkor tíz év múlva nem fogunk ráismerni erre az országra" – fejtette ki egy, a bevándorlásra és az ezzel foglalkozó nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésre Orbán.

A miniszterelnök és Cser-Palkovics András polgármester, miután aláírták az együttműködési megállapodást Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Bizonyára látnak olyan városokat Nyugat-Európában, amelyek alig-alig emlékeztetnek egykori önmagukra. Ha egyszer hibázunk, nem lesz mód helyrehozni. A döntést nekünk kell meghozni, mert a megélhetési bevándorlók miatt nem Brüsszel élete változik meg, hanem Magyarországé" – mondta.

Arra a felvetésre, hogy a bevándorlók és a halálbüntetés témáinak napirenden tartása csak figyelemelterelés a Fidesz számára kínos ügyekről, mint a Quaestor-ügy, a kormányfő azt mondta: "Budapestre jellemző kávéházi stratégia, hogy valami mögött mindig mást okot keresnek, mint ami".

Napirenden az Altus

Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. brüsszeli megbízásával, és a Demokratikus Koalíció esetében emiatt felmerülő tiltott pártfinanszírozás gyanújáról beszélni kell a parlamentben – mondta kérdésére válaszolva Orbán Viktor, aki szerint az után lehet majd arról beszélni, hogy lesz-e szankciója a dolognak, például a párt költségvetési támogatásának felfüggesztése, amit a Fidesz javasol.

Az Altus beperli Orbánt

Az Altus Zrt. bepereli Orbán Viktort, mert a miniszterelnök skandalumnak nevezte nemrég Strasbourgban a volt kormányfőhöz köthető cég európai bizottsági megbízását, és azt mondta, üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója, Gyurcsány felesége erre közölte: mivel a miniszterelnök szavai "még nyomokban sem fedik a valóságot", az Altus Zrt. a bíróság előtt kívánja bizonyítani igazát.

Régen depressziós volt

A térség 1990-ben depressziós térség volt, Székesfehérvár ma viszont fejlődő, ipari város – méltatta Orbán Viktor a Modern Városok körút újabb állomását, Székesfehérvárt. Kiemelte: a Modern Városok program "a magyar temperamentum és észjárás alakította városokat jelenti".

Székesfehérváron a klasszikus iparvárossá alakítás megtörtént, itt már a gazdaságfejlesztés egy újabb lépcsője következik, ami főként az élhető, modern lakókörnyezet megteremtését jelenti – fejtette ki a miniszterelnök. A most kötött megállapodás a Szent György Kórház további fejlesztését irányozza elő, bár konkrét összegről és tervekről még korai beszélni – hangzott el.

Orbán Viktor miniszterelnök nem tudta az Altus nevét, Cser-Palkovics András segített neki Forrás: MTI/Illyés Tibor

A város egy oktatási központot is létrehozna, ehhez is számíthat támogatásra a kormánytól. A belváros élhetőbbé tétele és az idegenforgalom növelése érdekében az autós forgalom egy részét a felszín alá vezetnék. Hangversenyterem, új lakónegyed, rendezvényközpont is épülne, valamint fejlesztenék a meglévő repülőteret is.

Magyarország és Székesfehérvár történelme során a város annyi támogatást nem kapott magyar kormánytól, mint a mostanitól – méltatta a kormánnyal kötött megállapodást Cser-Palkovics András polgármester. Szerinte ez nem csak egy aláírt papír, hanem olyan vállalás, ami meg is valósul.