Sötét jövőt festett Magyarországnak Áder János

Áder János; Tarlós István Budapest, 2015. május 25.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere (b) hivatalában fogadja Áder János köztársasági elnököt 2015. május 25-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Budapest, 2015. május 25. Tarlós István, Budapest főpolgármestere (b) hivatalában fogadja Áder János köztársasági elnököt 2015. május 25-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Sötét jövőt festett le a Fővárosi Közgyűlés előtt Áder János. A köztársasági elnök a beszédében a klímaváltozás veszélyeire hívta fel a figyelmet, és arra kérte a képviselőket, hogy csatlakozzanak Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímakampányához. 
Vágólapra másolva!

Hőhullámok, új kórokozók, egyre több asztmás gyermek és allergiás felnőtt – csak néhány példa azok közül, amelyeket Áder János említett a klímaváltozás magyarországi hatásai közül.

A köztársasági elnök a Fővárosi Közgyűlés előtt beszélt a klímaváltozás elleni harc fontosságáról, külön kiemelve, hogy Magyarországon milyen hatásai lehetnek az éghajlatváltozásnak.

Áder Jánost hétfőn Tarlós István is fogadta Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Áldozatokkal is járhat

Már csak ezért is az ország minden lakóját érinteni fogja a klímaváltozás, de Budapest és a nagyvárosok polgárait különösen” – figyelmeztetett az államfő.

Áder János szerint, ha csak néhány fokkal lesz melegebb a budapesti nyár átlaghőmérséklete, hőhullámok lesznek.

„Két éve már volt egy hatalmas hőhullám, amely 1700 halálos áldozatot követelt” – emlékeztetett a köztársasági elnök.

Áder János arra kérte a képviselőket, támogassák a kampányt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Több asztma és allergia

Az államfő kiemelte, hogy a több autó nagyobb porral jár, emiatt viszont gyakoribbak lesznek az allergiás és az asztmás megbetegedések. Ma már minden huszadik fiatal asztmás, és minden ötödik felnőtt allergiás.

– vallotta be a köztársasági elnök.

Gondot okoznak a kullancsok is, nemcsak egyre több van belőlük, hanem egyre fertőzőbbek is. Áder kiemelte, hogy míg korábban minden egymilliomodik kullancs terjesztette a Lyme-kórt, ma már minden ezredik.

Magasabb a Duna vízszintje

Budapesten két éve majdnem elérte a kilenc métert a Duna vízszintje Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Számolni kell az árvizekkel is:

az adatok szerint a II. világháború előtt soha nem emelkedett a Duna vízszintje nyolc méter fölé, azóta viszont négyszer is.


Ráadásul a 2013-as árvíz alatt majdnem elérte a kilenc métert a vízszint, ez is a klímaváltozás miatt történt.

A köztársasági elnök arra is emlékeztetett, hogy az ENSZ jelentése szerint 2050-re a világ lakosságának 70 százaléka él majd városokban. Ez azt jelenti, hogy a következő 35 évben annyi új város épül majd, amennyi az elmúlt 2000 évben összesen. Világszerte egyre szélsőségesebb lesz az időjárás, gondok lesznek az élelmiszer-ellátással, növekszik a migráció, és háborúk indulnak a vízért.

Ezt kérte az államfő

Áder János a beszéde végén arra kérte a közgyűlés tagjait, hogy csatlakozzanak a klímakampányhoz, és erre hívják fel a kerületükben élők figyelmét is.

„Két dolgot tehetünk: Pató Pálokként megvárjuk, amíg a problémák a körmünkre égnek, vagy teszünk valamit a gyerekeink és az unokáink jövőjéért” – mondta Áder.