Fidesz: Zárja ki Kovács Bélát a Jobbik

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
A Fidesz azt várja, hogy a Jobbik határolódjon el a kémkedéssel gyanúsított európai parlamenti képviselőjétől és zárja ki Kovács Bélát. A Jobbik szerint a visszahívást a magyar jogrend nem teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

Mondjon le!

A fideszes Németh Szilárd és a jobbikos Mirkóczki Ádám egyaránt az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában beszélt erről.

Németh Szilárd szerint világos, hogy ez az ember fedett módon, konspiratív módon, rendszeresen találkozott orosz diplomatákkal, rendszeresen kijárt Moszkvába, egyszer még Vona Gábor pártelnök is elkísérte. Hangsúlyozta: az ügy már több mint egy éve húzódik, pedig korábban Kovács Béla többször úgy nyilatkozott, hogy le fog mondani mentelmi jogáról.

Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Patthelyzet

Mirkóczki Ádám szerint a Jobbik már régebben kezdeményezte a visszahívhatóság intézményének bevezetését, de jelenleg a magyar jogrendszerben egy pártnak sincs lehetősége arra, hogy képviselőjét visszahívja az Európai Parlamentből. A Jobbik szóvivője felidézte, amikor Kovács Bélát megvádolták, már akkor mondta, hogy nem kíván élni mentelmi jogával, szeretné, ha azt felfüggesztenék. Nem Kovács Béla hibája, hogy amíg az illetékes brüsszeli szakbizottság nem szavaz a mentelmi jog felfüggesztéséről, addig az él - érvelt ki Mirkóczki Ádám.