Lázár János egyelőre nem lesz miniszterelnök

Lázár János sajtótájékoztatója - Kormányinfo 10
Lázár Jánosnak messze még a kormányfői szék
Vágólapra másolva!
A kormány nemzetközileg is büszke Áder János köztársasági elnöki munkájára, utódlásának kérdéséről ezért sem tárgyaltak - mondta az Origo kérdésére Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Orbán Viktor a saját ambícióiról beszélt, amikor azt mondta, hogy kormányfőként folytatná a munkát, ő maga pedig - másokhoz hasonlóan - távol van a miniszterelnöki pozíciótól.
Vágólapra másolva!

Lázár János saját kormányzati pozíciójáról azt mondta: a sajtóhírekkel ellentétben Szijjártó Péterre és Rogán Antalra is szövetségeseiként tekint a kormányzati munkában. Úgy érzi, a kormány és a frakció között minden korábbinál tökéletesebb összhang van, így nem tart attól, hogy a tárcák teljesítményének értékelése után ne folytathatná a munkáját. A miniszter azt is mondta: ha a kormányfő úgy dönt, hogy változásra van szükség akkor azt tudomásul veszi,

ha esetleg fel kell állnia a posztjáról, akkor is elégedett lehet, hiszen 40 évesen az ország egyik, ha nem a legfontosabb minisztériumát vezeti - szerinte sikeresen.

Lázár Jánosnak messze még a kormányfői szék Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Tarlós és a gulyásleves

A 10. Kormányinfón az Origo kérdésére azt mondta Lázár János, hogy a kormány egyeztetett a fővárossal a 3-as metró szerelvényeinek felújításáról és az ahhoz szükséges euró alapú hitel felvételéről. "Leszoktam arról, hogy a főpolgármester terveit kommentáljam, egy gulyásleves mellett beszéltünk erről. A Fővárosi Közgyűlés szuverén döntése a hitelfelvétel. A pénzügyi szakemberek dolga kiválasztani, hogy mi az, ami finanszírozható és fenntartható."

Csalódott az ellenzékben

Lázár János a költségvetés vitája kapcsán csalódott, mert szerinte

az ellenzék nem készült fel a vitára és alig érkezett érdemi javaslat vagy hozzászólás a részükről

a nyári szünet előtt elfogadni tervezett büdzséhez. A miniszter megismételte, jövőre több munkahely és kevesebb adófizetési kötelezettség lesz. A kormány célja, hogy 2020-ra 5 millió munkavállaló fizessen adót és járulékot a mostani 4 millió 180 ezerrel szemben, vagyis 800 ezer új munkahelyre van szükség. A 2016-os költségvetésben 330 milliárd forintos többletbevétellel kalkulálnak.

Többet ér a minimálbér

A kormány továbbra is a munkavállalókat és a családokat támogatja és nem tettek le arról, hogy 10% alá csökkenjen az szja. Lázár János azt mondta, az utóbbi négy évben 5,5%-kal nőtt a minimálbér reálértéke, míg az azt megelőző nyolc évben csupán 1%-ot. A szegénység elleni küzdelemben a munkával boldogulást támogatják. Nem elegendőek azonban a munkahelyek, jól fizető munkahelyekre van szükség.

Még fontosabb a rezsicsökkentés

A rezsicsökkentést nevezte Lázár János az elmúlt 25 év legnagyobb lépésnek a szegénység felszámolásában.

A Nemzeti Közműszolgáltató révén a lakossági árakban mindenképp tovább akarják vinni a rezsicsökkentést.

Továbbfejlődő közfoglalkoztatás

2013-14-ben 370 ezer ember fordult meg a közfoglalkoztatás rendszerében, aminek magas a társadalmi támogatottsága, annak ellenére, hogy az EU megkérdőjelezi a szükségességét. A kormány a piaci foglalkoztatás irányába lépne tovább azzal, hogy idénymunkát ajánlanak a közfoglalkoztatottaknak. 120 napra felfüggesztheti a közfoglalkoztatotti státuszát az, aki mezőgazdasági, építőipari idénymunkát vállal, utána pedig visszatérhet a rendszerbe. A járási hivatalok feladata lesz, hogy megkeressék az idénymunkát adó cégeket, összegyűjtsék az igényeket, és kiközvetítsék a dolgozókat.

Aki viszont nem fogadja el a munkát, elveszíti a közfoglalkoztatási jogviszonyát.

Egy technikai baki miatt egy ideig az államtitkári pulpitusnál beszélt Lázár János Forrás: MTI/Bruzák Noémi

5-10 ezer ember életét lehetne megmenteni

2006-ban 131 ezren haltak meg, 2014-ben pedig 126 ezren. Lázár János szerint ez a javuló adat, illetve a gyermekvállalási hajlandóság két éve tartó növekedése optimuzmusra ad okot, ugyanakkor egy anyagi ráfordítást alig jelentő, de jobb egészségügyi szervezéssel évente 5-10 ezer ember életét lehetne megmenteni. A miniszter a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte csak azzal, ha a 7 ezer háziorvos évente egyszer egy rutinvizsgálatot végezne valamennyi páciensén, 1000-2000 ember életét lehetne megmenteni a betegségek korai stádiumban történő kezelésével.

Kvótákat nem támogat a kormány

A bevándorlási kvótarendszer bármilyen formájában elfogadhatatlan a kormánynak. Magyarország azt fogja javasolni Brüsszelben, hogy egy olyan megoldást támogassanak, amivel a szociális bevándorlókat még a közösség határain kívül megállítják és kiszűrik a valódi menekülteket a jobb életre vágyó bevándorlók közül.

Magyarország semmilyen menekültügyi egyezményt nem kíván felrúgni

- mondta Lázár János.

Paks - tiszta Finnország

A paksi bővítés kapcsán a magyar kormány bejelentette az Európai Bizottságnak, hogy a beruházás nem tartalmaz tiltott állami támogatást. Olyan példaértékű projektet akarnak, mint az épülő finn atomerőműnél. Lázár János szerint Magyarországon azért van olcsó áram, mert működik Paks, ráadásul rengeteg embernek ad munkát, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megye sorsát pedig alapvetően érinti a beruházás.

Szolnokra vezet a kormányfő következő útja

A jövő héten Szolnokra látogat majd Orbán Viktor, ahol az M4-esről is tárgyalnak majd, ami a következő kormányülésen is téma lesz. Az Abony-Fegyvernek közti szakasz szerződéseit felmondták, innét 22 milliárdot várnak vissza a három fővállakozótól. Minden alvállalkozót kifizetnek, majd ezután mérlegelik a befejezés lehetőségeit. Annyi biztos, hogy négysávos utat akarnak Szolnokhoz. Egyszerűsített műszaki tartalommal, de javasolni fogja a kormány, hogy fejeződjön be a korábban megkezdett éptkezés.

Gyurcsány, az Altus és a guruló eurók

Lázár János jövő kedden Brüsszelbe megy, hogy elmondja, az Altus Zrt-nek adott uniós megbízással közvetve a Demokratikus Koalíciót támogatná Brüsszel, mert noha Gyurcsány Ferenc közvetlenül nem vesz részt a cég irányításában, jövedelme onnét származik, amiből saját pártját támogatja. Ha ezen a szerződésen keresztül pénz jut az Altus Zrt-hez, azt tiltott pártfinanszírozásként értékeli a magyar kormány.

Lázár János szerint parlamenti hatáskörbe tartozik, hogy erre válaszlépésként felfüggesztik-e a DK állami támogatását.

Tényleges lehet-e az életfogytiglan?

Egy többszörösen - köztük gyilkosság miatt - tényleges életfogytiglanra ítélt magyar férfi ügye Strasbourgig, illetve Brüsszelig jutott, az Európai Bizottság pedig - Lázár János szavai szerint - támadást indított a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés magyarországi rendszere ellen. Magyarország azt a kompromisszumot javasolta, hogy bizonyos idő elteltével megengednék, hogy a tényleges életfogytiglant töltő elítéltek kegyelmi kérvényt nyújthassanak be, de úgy tűnik, ez az enyhítés sem felel meg az uniós elvárásoknak, holott Lázár szerint több európai országban is működik ilyen gyakorlat, amit nem kifogásol Brüsszel. A miniszter azt mondta,

a magyar közbiztonságra érdemi veszélyt jelent ez a baloldali támadás.

Tiborcz István cégei

88 energetikai korszerűsítési pályázat volt, amiből Tiborcz István érdekeltsége tucatnyit nyert meg, ezt pedig nem tartja túlzónak Lázár János. A miniszter maga is csodálkozott volna, ha nem az Elios Zrt. nyeri meg azokat a pályázatokat, ahol egyedüliként indult. Mindenki férjen hozzá a pályázati lehetőséghez, a törvényeket pedig be kell tartani - mondta Lázár.

Gömörinek mennie kell

A Magyar Paralimpiai Bizottság vezetése körül kialakult botrány kapcsány egy hete még azt mondta Lázár János, hogy Gömöri Zsoltnak illene távoznia a szervezet éléről, most már keményebben fogalmazott, szerinte az elnök viselkedése többet árt, mint amennyit használ és le kellene mondania.

A 10. Kormányinfót percről percre követő beszámolónkat ITT olvashatja el.