Magyarországon drága marad a menstruálás

15 irtó hülye kérdés, amit pasik tettek fel a tamponról, tampon
Vágólapra másolva!
Kanada egy hónap múlva eltörli, Ausztrália is gondolkozik rajta, Írországban pedig soha nem is volt. A tamponokra és betétekre kivetett adó miatt egyre több országban tiltakoznak a nők, de Magyarországon egyelőre nincs esély áfacsökkentésre. 
Vágólapra másolva!

Egy átlagos nő 10 és 15 éves kora között kezd el menstruálni, az utolsó vérzésre általában 50 éves kor körül lehet számítani. Ez persze egyénenként változik, de egy nő – ha nem számoljuk a terhesség és a szoptatás idejét – 35 évig menstruál. Ez 35-ször 12 hónap, amikor betétre vagy tamponra van szüksége, nem beszélve a többi női egészségügyi termékről.

Adómentes tampont akar? Ne Magyarországon keresse! Forrás: Thinkstock

Nem választás kérdése

Nem véletlen, hogy egyre több országban érik meg a gondolat, hogy tegyék olcsóbbá ezeket a termékeket, hiszen

a nők nem kedvtelésből vásárolják őket.

Lehet persze azzal érvelni, hogy több ezer évig sem tampon, sem betét nem létezett, de kevés nőt lehetne arról meggyőzni, hogy rongyokat használjon.

Kanadában éppen ezért a szövetségi kormány bejelentette, hogy július elsejétől mentesülnek az áfa alól a női higiéniai termékek, köztük a tamponok, a betétek és a menstruációs csészék. Korábban több ezer aláírás gyűlt össze az adó ellen, a javaslatot pedig végül az összes párt támogatta. Az országban egyébként ötszázalékos termékadó sújtotta eddig a tamponokat.

„A menstruációs termékek használata nem választás kérdése” – nyilatkozta korábban a petíció ötletgazdája a CTV hírtelevíziónak.

Rengeteg nő írta alá a petíciót a tampon és a betét árának csökkentéséért Forrás: Thinkstock

Ne adóztasd a menstruációm!

A kezdeményezés nem egyedülálló: Ausztráliában 90 ezer aláírás gyűlt össze a „Ne adóztasd meg a menstruációm” elnevezésű petíció keretein belül. A pénzügyminiszter, Joe Hockey ezért megkérte a szövetségi államokat, hogy vizsgálják meg az adó eltörlésének lehetőségét. (A szigetországban erről az államok döntenek.)

Rengetegen lobbiznak a tamponadó eltörléséért az Egyesült Királyságban is, ahol jelenleg csökkentett, öt százalékos áfa érvényes rá. A brit petíciót eddig 235 ezren írták alá. Érdekesség, hogy

az Egyesült Királyságban olyan termékek mentesek az áfa alól, mint az ehető tortadekorációk, a bingó, a krokodilhús és a narancsos sütemény.

Írországban viszont már régóta nulla százalék az adó a női higiéniai termékeken.

Magyarországon marad

Ha ezután valaki abban reménykedett volna, hogy hamarosan Magyarországon is kevesebbet kell fizetni egy csomag egészségügyi betétért, azt ki kell, hogy ábrándítsuk.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Origo kérdésére megerősítette, hogy nálunk nincs tervben hasonló intézkedés,

pedig a világon Magyarországon jelenleg is a legmagasabb, 27 százalékos az áfakulcs.

A tárca kiemelte, hogy a kormány a munkát terhelő adót akarja csökkenteni, éppen ezért helyezték át az adóztatás súlypontját a fogyasztási-forgalmi-környezetvédelmi típusú adók felé.

Emiatt viszont a minisztérium csak akkor csökkent áfát, ha azzal a gazdaság kifehérítését vagy a feketekereskedelem visszaszorítását érheti el. Jövő januártól például öt százalékpontra csökken a sertés tőkehús áfája, de már korábban ugyanennyire csökkent az élőállatok és egyes vágott testek áfája. Azt írták: