Nyomoznak az uszító jobbikosok miatt

Vona Gábor
Vona Gábor szerint három út előtt állnak
Vágólapra másolva!
Nyilas propagandaanyagokat közölt Facebook-oldalán a Jobbik jékei szervezete, az ügyben közösség elleni uszítás miatt indult nyomozás. Korábban a párt üllési szervezete által terjesztett újság holokauszttagadó cikke miatt indult eljárás, miközben a pártelnök szerint az ilyesminek nincs helye a Jobbikban.
Vágólapra másolva!

Magyar nem lesz zsidó szolga - ilyen és hasonló, a "cigány és zsidó terror" elleni harcról szóló bejegyzések, korabeli nyilas propagandaplakátok és a tiltott önkényuralmi jelképnek számító nyilaskereszt is felbukkant a jékei Jobbik Facebook-oldalán. Bár az antiszemita és nyilas tartalmakat azóta eltávolították az oldalról, azok miatt a kisvárdai járási ügyészség nyomozást rendelt el.

Nem ért oda a cukiságkampány

Nem jutott el a jelek szerint még minden alapszervezethez a magát konzervatív néppártként szívesen láttató Jobbik központi politikai rányvonala, valamint a kiskutyákkal fotózkodó Vona Gábor pártelnök intelme, miszerint cigányellenes vagy antiszemita jobbikosoknak nincs helye a pártban.

Úgy tűnik, hiába üzente meg a pártelnök, hogy antiszemitáknak nincs helye a Jobbikban

Legalábbis ezt bizonyítják a jékei Jobbik Facebook-oldalára májusban feltöltött, de már eltávolított bejegyzések, fényképek és hozzászólások, amelyek miatt május végén állampolgári bejelentésre a kisvárdai járási ügyészség nyomozást rendelt el közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt. A jékei Jobbik Facebook-oldalán megjelent bejegyzéseket korábban a Kettősmérce blog tette közzé.

Nyomozás a Jobbik-elnök ellen

Nem csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hanem a Csongrád megyei Üllés településen is nyomozás indult még tavaly ősszel két Jobbik-tag, köztük az üllési szervezet elnöke ellen. Abban az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány tett feljelentést az üllési Jobbik által terjesztett, Árpád Népe című kiadvány holokauszttagadó cikke miatt.

Vona Gábor többször is elmomndta már, hogy antiszemitáknak nincs helye a pártban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hasonló tartalmakra bukkant egyébként az Origo Szabó Károly Komló jobbikos szervező - a tavaly őszi önkormányzati választáson a párt képviselőjelöltje - Facebook oldalán is, aki például a nyilasok által a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító cipőkről készült képet osztott meg tavaly év végén azzal a felirattal, hogy „Tradicionális zsidó szilveszteri mulatság a téli dunai pancsolás".

Vona megismételte: nincs helyük

Mindezek a jelenségek azért érdekesek, mert Vona Gábor pártelnök éppen nemrég, a párt hétvégi kongresszusán ismételte meg: "Aki náci romantikára vágyik, (...) annak nincs helye ebben a pártban, az eltévesztette a házszámot".