A Fidesz nem száll le Gyurcsányról az Altus-ügyben

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Hiába cáfolta az Európai Bizottság azt a kormányzati állítást, miszerint 5 millió eurós megbízást adott volna Gyurcsány Ferenc cégének, mert kevesebb mint tizedét nyerte el konzorciumban az Altus Zrt., a Fidesz kitart amellett, hogy ez felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját. Ezért a kormánypárt azt követeli a volt kormányfőtől, hogy ne zsonglőrködjön a számokkal, hanem bontsa fel a megbízást.
Vágólapra másolva!

Az Altus Zrt. brüsszeli megbízása tisztességtelen, és kimeríti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját – állítja továbbra is a Fidesz-frakció, amely felszólította a Demokratikus Koalíció elnökét, hogy ha el akarja kerülni ezt a látszatot, bontsa fel a szerződést az Európai Bizottsággal.

Zsonglőrködés a számokkal?

Gyurcsány Ferenc akárhogy "zsonglőrködik a számokkal", a tiltott pártfinanszírozás gyanúja megáll – állapította meg a Fidesz-frakció a közleményében, utalva arra, hogy a kormánypárt, illetve vezető kormánypárti politikusok korábbi állításait cáfolva az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy az Altus Zrt. nem ötmillió eurós, hanem 399 ezer eurós megbízást kapott, azt is konzorciumi tagjaival közösen.

Gyurcsány Ferenc feleségének cége az említettnél jóval kisebb összegű megbízást nyert Brüsszeltől Forrás: Csanádi Márton - Origo

Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő írásbeli kérdésére válaszul közölte a pontos számokat. Eszerint az ötmillió euró a kiválasztott konzorciumok között további pályáztatások után, négy év alatt elosztható maximális keretösszeg. Ebből tavaly októberben az Altus egy 399 190 eurós megbízást nyert el, tíz másik céggel közösen.

Deutsch Tamás Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ugyanezt egyébként az elmúlt hetekben mind Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, mind pedig felesége, az Altus Zrt.-t vezérigazgatóként irányító Dobrev Klára elmondta, cáfolva a Fidesz ötmilliós összeget emlegető nyilatkozatait. Korábban egyébként Dobrev Klára azt is közölte, hogy jogi úton vesznek elégtételt a kormánypárti politikusokon.

Felbontatnák vele a szerződést

Gyurcsány bontsa fel a botrányos brüsszeli megbízást - javasolta a Fidesz, mondván: a tiltott pártfinanszírozás gyanúját az meríti ki, hogy a pénz "Brüsszelből az Altushoz, az Altustól Gyurcsányhoz, Gyurcsánytól a DK-hoz vándorol".

Szívecskéket küldözget telefonon feleségének a romantikus politikus, Molnár Csaba Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Lázár János és Deutsch Tamás házhoz ment a pofonért" - állapította meg az uniós biztos által ismertetett számok alapján szerdán Molnár Csaba, a DK politikusa. Molnár ezzel arra is utalt, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János kedden Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság illetékesével az Altus megbízása ügyében.

Mint arról az Origo is beszámolt, Lázár János az általa még ötmillió eurósként emlegetett megbízás visszavonását javasolta Brüsszelnek. Szerinte a bizottság súlyos hibát követett el, mert úgy vélte, az Altus megbízása összeférhetetlen.