Lázárral szemben is megvédi Deutsch a paralimpikonok elnökét

Konferencia és sajtótájékoztató a biztonságos internetről és a nyílt forráskódú szoftverekről
Deutsch Tamás
Vágólapra másolva!
Hiába követeli a politika - beleértve Lázár János minisztert - és a szakma - ideértve Borkai Zsolt MOB-elnököt is - a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének lemondását, Deutsch Tamás alelnök szerint ez csak Gömöri Zsolt döntése lehet. Az elnök és az elnökség bizalmi szavazást kér maga ellen a küldöttgyűlésen, s majd a küldöttek döntenek - mondta Deutsch, aki "szomorú, sárdobáló vitának" nevezte az elmúlt hetek eseményeit.
Vágólapra másolva!

A bizalmat okkal és ok nélkül is el lehet veszíteni - mondta a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és annak elnöke, Gömöri Zsolt körül hetek óta tartó botrányra utalva Deutsch Tamás, a bizottság alelnöke, aki a csütörtök délutáni soros elnökségi ülésre érkezve válaszolt a sajtó kérdéseire.

Szomorú sárdobáló vita

A szervezet elnökével és annak gazdálkodásával kapcsolatos botrányt Deutsch Tamás "kártékony eszmecserének, szomorú sárdobáló vitának" tartja, de elismerte, hogy kérdésként felvethető például: etikus volt-e, hogy Gömöri kamatmentes hitelt kapott a szervezettől, hogy devizahitelét előtörleszthesse.

Deutsch Tamás megerősítette, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen az elnökség Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Arra a kérdésre, hogy a szervezet felügyelőbizottságának jelentése szerint nem állapítható meg egyértelműen, ki és kinek a felhatalmazására utalta ki a botrány kirobbanása után amúgy Gömöri által visszafizetett pénzt, az alelnök nem tudott mit mondani, csak annyit, hogy a 2012. januári elnökségi ülésen ő vetette fel ennek a fajta segítségnek a lehetőségét, de konkrét döntést nem ő hozott.

Felajánlják lemondásukat

Deutsch Tamás megerősítette, hogy mind Gömöri Zsolt elnök, mind pedig az elnökség - így ő maga is - bizalmi szavazást kérnek maguk ellen a június 19-i rendkívüli küldöttgyűlésen. "A küldöttek ott majd eldönthetik, hogy megvan-e még az elnökben és az elnökségben a bizalom vagy sem" - tette hozzá. Szerinte erről a kérdésről "nem a gyűlölet hangján", hanem tárgyszerűen kell beszélni.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke cáfolta az ellene felhozott "vádpontokat" Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Arra a felvetésre, hogy éppen ezekben a percekben ismételte meg Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy szerinte Gömöri Zsoltnak le kellene mondania, Deutsch Tamás azt mondta: "nagy tisztelője" Lázár Jánosnak, de erről a kérdésről az érintettnek kell dönteni, és szerinte az ügy kezelésének jó és demokratikus módja a bizalmi szavazás.

Deutsch Tamás szerint az ügy kezelésének demokratikus módja a bizalmi szavazás

Ugyanezt mondta azzal kapcsolatban is, hogy korábban Borkai Zsolt, a Magyar Olimiai Bizottság elnöke is Gömöri távozását sürgette. Miközben Deutsch interjút adott, megérkezett Gömöri Zsolt is az elnökségi ülésre, de ő nem nyilatkozott, maga az ülés pedig zárt körben zajlott, a sajtót nem engedték be. Az ülés napirendjén amúgy szerepelt a felügyelőbizottság jelentése a gazdasági aggályokról.