Néppárti EP-frakcióvezető: nem minden menekültet kell beengedni Európába

Orbán Viktor; WEBER, Manfred Budapest, 2015. június 4.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője kezet fog megbeszélésük után Budapesten, az Országház Munkácsy-termében 2015. június 4-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szi
Budapest, 2015. június 4. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője kezet fog megbeszélésük után Budapesten, az Országház Munkácsy-termében 2015. június 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A saját életük védelme érdekében polgárháború elől menekülőket be kell engedni Európába, a gazdaságiakat viszont nem - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Hanns Seidel Alapítvány csütörtök esti budapesti rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Aki értékalapú politikát folytat, az nem lehet ezen emberek segítése ellen - mondta a nem gazdasági okokból menekülők ügyéről a német politikus. Azt hangsúlyozta, hogy a menekültprobléma nem egy nemzeti kihívás, és minden államot segíteni kell a helyzet okozta terhek viselésében.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a néppárti álláspont - szemben az európai baloldaléval - nem támogatja a tömeges bevándorlást Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Külön kezelik az ügyet

Az érkezők kétharmadát jelentő gazdasági menekültek ügyének eltérő kezelése különbözteti meg az Európai Néppártot a szélsőséges jobboldali populistáktól, akik a bevándorlók mindkét csoportjával ugyanúgy bánnának. A néppárti álláspont – szemben az európai baloldaléval – nem támogatja a tömeges bevándorlást, mert az "nem megoldás Európa számára, de Afrika számára sem, ha elszívjuk onnan a legjobbakat".

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy nem hagyhatjuk cserben a szükséget szenvedőket, de ilyen komplex fellépésre korábban még nem volt példa, így a kérdés az, hogy ebben meddig jutunk.

Integrációs probléma

Megjegyezte: el kell gondolkozni azon, hogy "öt-tíz-húsz év múlva hogyan néznek ki országaink társadalmai". Hozzátette: Magyarország hasonló integrációs probléma előtt áll, mint Franciaország vagy Németország, csakhogy itt egy olyan közösséget kell beilleszteni a társadalomba, amely évszázadok óta itt él.

Balog Zoltán megemlítette, Európában szükség van kevésbé képzett munkaerőre is, ugyanakkor ez fedezhető volna azáltal, hogy képesítést szerez a kontinens hat-nyolcmilliós roma lakossága.

Nem szabad megbélyegezni

Az Európai Néppárt példája mutatja, hogy akár lehet közös álláspontra is jutni anélkül, hogy minden elemben egyetértenénk - mondta Szájer József (Fidesz) európai parlamenti képviselő, aki szerint a kérdést meg kell vitatni, "ebben a vitában nem szabad egymást megbélyegeznünk azért, mert valaki ilyen vagy olyan álláspontot képvisel".

"Magyarország egy befogadó ország" - jegyezte meg Szent István intelmeire utalva a politikus. Meg lehet érteni az egykori gyarmattartók lelkiismeret-furdalását és ebből fakadó erkölcsi kötelezettségeit, de azzal is tisztában kell lenni, hogy "bennünk ez a fajta attitűd másképpen jelenik meg, és éppen ezért a más kultúrákhoz való viszony tekintetében, a mindennapi együttélés tekintetében a magyar társadalom nem ugyanazon a folyamaton ment keresztül, mint a nyugat-európaiak".

Az okokat kell megszüntetni

A komplex megoldás szükségességéről beszélt a fórumon Michael Gahler európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt biztonság- és védelempolitikáért felelős koordinátora.

Szerinte növelni kell azt a kapacitást, amivel ki lehet menteni a tengeren hánykolódókat, de eközben a menekülés okait kell megszüntetni, katonai és titkosszolgálati eszközökkel csapva le a több milliárd eurós forgalmat bonyolító embercsempészekre, és alkalmazva a menekültekre vonatkozó kvótarendszert.

A gazdasági menekültekről szólva úgy nyilatkozott, hogy a szándékuk érthető, de nem elfogadható akkor, amikor az EU-ban 25 millióan vannak munka nélkül.